Crypto Scam
Regulatie

Australische federale politie onderzoekt verliezen door crypto-phishing scams

De Australische federale politie (AFP) is een onderzoek gestart naar aanzienlijke verliezen veroorzaakt door een reeks crypto-phishing scams die minstens 2.000 Australische cryptowallets hebben getroffen.

Duizenden Australische cryptowallets mogelijk misbruikt

Dit onderzoek volgt op de bevindingen van Chainalysis in het kader van Operation Spincaster, waarin werd onthuld dat duizenden cryptowallets van Australiërs zijn misbruikt door middel van “approval phishing”-tactieken.

“De informatie die we gezamenlijk hebben verzameld tijdens Operation Spincaster heeft een duidelijk licht geworpen op nieuwe tactieken die cybercriminelen gebruiken in hun voortdurende pogingen om Australiërs op te lichten,” verklaarde AFP Detective Superintendent Tim Stainton op 4 augustus. “Het zal een belangrijk onderdeel vormen van onze lopende onderzoeken om slachtoffers van cybercriminaliteit te identificeren en overtreders in Australië te verstoren.”

Operation Spincaster richt zich op deze approval phishing scams door middel van educatie, tools en training. Bij deze vorm van phishing wordt de gebruiker misleid om een kwaadaardige transactie te ondertekenen, waardoor de scammer de tokens van het slachtoffer naar een eigen wallet-adres kan overmaken. Dit komt vooral voor bij frauduleuze beleggingsschema’s die hoge rendementen beloven of bij zogenaamde romance scams, ook wel pig-butchering scams genoemd.

Circa €3,65 miljard verloren bij slachtoffers

Sinds mei 2021 hebben slachtoffers ongeveer $4/€3,65 miljard verloren door approval phishing scams. Chainalysis werkt samen met het Policing Cybercrime Coordination Center (PCCC) van de AFP om lopende onderzoeken op te lossen. Deze samenwerking werd versterkt na een workshop georganiseerd door PCCC-personeel, waarin dieper werd ingegaan op Operation Spincaster en manieren om Australiërs beter te beschermen.

Tijdens de workshop deelde Chainalysis informatie over gecompromitteerde wallets, gaf training in het traceren van gestolen fondsen, bood begeleiding bij het in realtime detecteren van scampogingen en besprak hoe slachtoffers van approval phishing het best kunnen worden ondersteund.

Cryptovalutabeurzen zoals BTC Markets, Binance, Crypto.com, Ebonex, Independent Reserve, OKX, SwyftX en Wayex werken ook mee om Australiërs te beschermen tegen deze oplichting, aldus de AFP.

Diverse maatregelen zijn al genomen door Australische banken

Daarnaast hebben Australische banken de afgelopen 12 tot 14 maanden zelf maatregelen genomen om cryptovalutafraude te voorkomen door beperkingen of volledige blokkades op te leggen aan overboekingen naar cryptovalutabeurzen. Dit geldt ook voor de “Big 4” banken: Commonwealth Bank, National Australia Bank, Westpac en Australia and New Zealand Banking Group, evenals Bendigo Bank en meer recentelijk HSBC.

Volgens de toezichthouder op concurrentie en consumenten van Australië hebben Australiërs in 2023 tot $840 miljoen verloren aan beleggingsfraude.

Regulatie nieuws

Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’