België
Regulatie

Belgische toezichthouder: Bitcoin en Ethereum zijn geen effecten

Als je al wat langer in de industrie meeloopt, dan heb je ongetwijfeld over de rechtszaak tussen Ripple Labs en de Securities and Exchange Commission (SEC) gehoord. In die zaak draait het om de vraag of de XRP token van Ripple Labs een effect (security in het Engels) is. Volgens de Belgische versie van de SEC zijn Bitcoin, Ethereum en andere decentrale munten geen effecten.

Wat is een effect?

We spreken in algemene zin van een effect als een financieel object een bepaalde winstverwachting met zich meedraagt, die voortkomt uit het werk van een bedrijf of organisatie die achter het object zit. In het geval van Bitcoin is het evident dat daar geen sprake van is, omdat het gewoon een decentraal protocol is waarin niemand de leiding heeft.

In het geval van Ethereum wordt het al lastiger, omdat een kleine groep ontwikkelaars vrijwel alles bepaald voor het project. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop het mogelijk wordt om Ethereum die nu in de Proof-of-Stake blockchain zit weer op te nemen. Op dit moment is er nog steeds geen datum bekend voor de mogelijkheid op Staked Etheruem op te nemen.

In België is de toezichthouder echter van mening dat zowel Bitcoin als Ethereum en andere munten die voldoende decentraal zijn niet kwalificeren als effect. Dit betekent dat ze in feite fungeren als een soort digitale grondstof en dat is gunstig voor de industrie. Beursplatformen mogen zonder licentie namelijk geen handel in effecten faciliteren.

Wat betekent dit voor Ripple?

In het geval van de rechtszaak met de SEC betekent dit helaas vrij weinig voor Ripple Labs en de XRP token. De SEC hoeft zich namelijk helemaal niets aan te trekken van de mening van de Belgische toezichthouder. Wel is het hoopgevend voor de industrie dat er belangrijke partijen in de financiële wereld zijn die de zaak anders bekijken dan de machtige Amerikaanse financiële toezichthouder.

Overigens geeft de Belgische toezichthouder aan dat er andere wet- en regelgeving kan gelden als een bedrijf digitale assets gebruikt als betaalmiddel. “Als de instrumenten fungeren als betaalmiddel, dan kunnen andere regels van toepassing zijn op het instrument of de personen die de diensten in relatie tot dat instrument aanbieden”, aldus de Belgische toezichthouder.

Regulatie nieuws

Welke crypto maakt als volgende kans op een Spot ETF?
Donald Trump overweegt pro-crypto advocaat als SEC voorzitter
Ilya “Dutch” Lichtenstein veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor Bitfinex-hack van 2016
Meer nieuws

Meest gelezen

Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Analist: dit is de ergste nachtmerrie van Amerikaanse centrale bank
Crypto whales kopen massaal XRP: Dit is waarom
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk