BTC Crash
Bitcoin

Bitcoin koers daalt terwijl goud stijgt te midden van spanningen: Israël waarschuwt Iran

De Bitcoin koers viel met enkele duizenden dollars omlaag nadat Iran ongeveer 200 raketten op Israël afvuurde, waardoor het conflict in het Midden-Oosten lijkt te escaleren. Waar goud en olie stijgen door de oplopende spanningen, beweegt Bitcoin juist in de tegengestelde richting.

Is Bitcoin wel een veilige haven?

Volgens veel Bitcoiners is de digitale munt de ultieme veilige haven. In theorie klopt dat misschien, maar in de praktijk vervult Bitcoin nog een andere functie in de portfolio’s van veel investeerders.

Gisteren werd weer eens pijnlijk duidelijk dat Bitcoin voor de markt in ieder geval nog geen veilige haven is. Terwijl de goudkoers met 1,4% steeg op 1 oktober, daalde de Bitcoin koers juist met enkele procenten. Ook olie deed het met een stijging van 7% goed.

Ook Amerikaanse staatsobligaties en de Amerikaanse dollar klommen omhoog na de grote aanval van Iran op Israël. Volgens de rapporten schoot het Israëlische verdedigingssysteem het gros van de 180 raketten uit de lucht.

“Het escalerende conflict in het Midden-Oosten heeft investeerders ertoe aangezet hun toevlucht te zoeken in goud, wat de aantrekkingskracht ervan heeft versterkt te midden van bredere markt-onzekerheid,” aldus Li Xing, strateeg in financiële markten en consultant voor Exness.

$521 miljoen aan liquidaties

Volgens Coinglass werden er 154.770 handelaren geliquideerd de afgelopen 24 uur. Die liquidaties waren goed voor een totaalbedrag van 521 miljoen dollar.

Sinds de aanval heeft de Israëlische Premier Benjamin Netanyahu al beloofd dat Iran zal boeten voor de aanval. “Iran heeft vannacht een grote vergissing begaan en zal daarvoor boeten”, zo verklaarde Netanyahu.

Dit is overigens niet de eerste keer dat we dergelijke gebeurtenissen zagen. De Bitcoin koers viel op 13 april met meer dan 8% omlaag nadat Iran een drone-aanval op Israël lanceerde.

Ondertussen wordt Bitcoin een heel klein beetje belachelijk gemaakt op Twitter (of X). Waarom? Omdat het duidelijk lijkt dat investeerders op dit moment hun Bitcoin verkopen voor goud.

Overigens was het niet alleen Bitcoin dat gisteren daalde. Ook de Amerikaanse techbeurs had het zwaar. Zo daalden Apple en Nvidia met ongeveer 3%, terwijl de Nasdaq 100 meer dan 2% moest inleveren.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Bitcoin beleeft slechtste start van oktober ooit, maar herpakt $61.000
Benjamin Cowen waarschuwt: Stijgende werkloosheid kan Bitcoin in bearmarkt houden in Q4 2024
Bitcoin ETFs zien enorme uitstroom door spanningen in Midden-Oosten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales
Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell