Bitcoin

Bitcoin halving vindt plaats in minder dan 10.000 blocks

Met iets meer dan twee maanden te gaan en het feit dat Bitcoin nog steeds worstelt onder de 10.000 dollar stellen wij ons de vraag: Zal de Bitcoin halving wel echt invloed hebben op de prijs?


De Bitcoin halving

De Bitcoin halving is momenteel minder dan 10.000 blocks verwijderd, zoals getweet door Bitcoin ontwikkelaar Jimmy Song. De meerderheid van de mensen in de Bitcoin community verwacht dat dit een grote impact zal hebben op de BTC prijs. Dit heeft verschillende redenen.

Het totale aanbod van Bitcoins is beperkt tot 21 miljoen. Daarnaast wordt de beloning voor mining om de vier jaar of om de 210.000 blocks verlaagd. Het wordt in precies gehalveerd, vandaar de term ‘halving’. Dit gaat zo door totdat alle 21 miljoen Bitcoin in gemined zijn.

Met het steeds weer kleiner wordende aanbod heeft Satoshi Nakamoto ervoor gezorgd dat Bitcoin, in tegenstelling tot fiat valuta’s, nooit zijn koopkracht zal verliezen. Sterker nog, een verkleind aanbod verhoogt de kans van Bitcoin om in de toekomst gestaag in prijs te stijgen.

Deze prijsstijging zorgt er dan voor dat Bitcoin mining nog steeds winstgevend is voor miners, zelfs met de lagere beloningen. Zo blijft het BTC netwerk sterk.

De mining beloning bestaat uit de block subsidie en de transactiekosten. De subsidie bestaat uit nieuw gegenereerde Bitcoins en is momenteel het grootste deel van de beloning. Het andere deel bestaat uit transactiekosten die worden betaald door alle in het blok opgenomen transacties.

De huidige beloning is 12,5 bitcoins plus een fee voor de ontdekking van een nieuw block. Na de volgende halving van Bitcoin wordt de mining beloning gehalveerd tot 6,25 Bitcoins. Dit gaat door totdat alle Bitcoins zijn vrijgegeven. Op dat punt moet het netwerk alleen nog maar duurzaam zijn op de transactiekosten.


De afgelopen twee Bitcoin halvings

De eerste Bitcoin halving vond plaats op 28 november 2012, toen de mining beloning werd teruggebracht tot 25 Bitcoins. Ten tijde van de halving was de prijs van 1 Bitcoin ongeveer $11. Het jaar na deze halving zag Bitcoin zijn prijs stijgen tot maar liefst $1.135 op 29 november 2013. Dit was een stijging van 10.218%.

De tweede Bitcoin halving vond plaats op 16 juli 2016, toen de beloning werd verlaagd tot het huidige tarief van 12,5 Bitcoins per block. Deze keer reageerde de prijs niet onmiddellijk.

In feite was Bitcoin na de laatste halving opgesloten in een nogal saaie handelsrange tussen de $500 en $800. Dit duurde tot het einde van het jaar. Op 21 december 2016 drong de prijs door de $800 grens en was de halving eindelijk begonnen.

In de komende 12 maanden volgde een explosieve bull markt. Bitcoin bereikte op 18 december 2017 zijn hoogste punt ooit, van $19.862. Een stijging van 2,827%. Dus op basis van deze resultaten uit het verleden is het niet raar dat de community enthousiast wordt.


Zal de Bitcoin halving de prijs doen stijgen?

Veel bekende analisten in de crypto wereld verwachten dat de halving een gigantische impact zal hebben op de prijs van Bitcoin. Onder deze analisten zit Fundstrat Managing Partner Thomas Lee, die verwacht dat de prijs van Bitcoin meer dan verdrievoudigt in 2020.

Ook andere belangrijke analisten, waaronder Anthony Pompliano van Morgan Creek Digital, zijn zeer opgewonden over het komende evenement. Hun enthousiasme wordt weerspiegeld door zowel handelaren als HODLers die geloven dat de prijs van Bitcoin zeer snel omhoog zal schieten.

Het is een spel van vraag en aanbod. De halving vermindert het aanbod. Dit betekent dat de prijs omhoog zal gaan, als de vraag hetzelfde blijft.

De prijsdaling van februari was een flinke klap voor de Bitcoin fans. Als de vraag daalt en de prijzen dalen, kan de gehalveerde beloning miners een lastige periode bezorgen. Het is dan zelfs mogelijk dat veel miners stoppen met het minen van Bitcoins

Hoewel Bitcoin fans zoals Max Keiser prijsvoorspellingen doen van $400.000 per Bitcoin, is het vrij onwaarschijnlijk dat Bitcoin een dramatische prijsverhoging zal zien, zoals bij de vorige twee halveringen.

De rally die plaatsvond na halving van 2016 was ongeveer 72% kleiner dan die in 2012. Als we nu dus een weloverwogen gok doen, en we uitgaan dat ook deze rally 72% kleiner zal zijn dan die van 2016, dan kunnen we verwachten dat Bitcoin deze keer een substantiële winst van 797% zal behalen.

Op basis van een BTC prijs van $9k bij de volgende halving, kunnen we verwachten dat zijn prijs vanaf mei 2020 in ongeveer 12 tot 18 maanden een prijsbereik van maar liefst $71.730 zal bereiken.

Natuurlijk zijn dit slechts voorspellingen en het is onmogelijk om de toekomstige richting van een speculatieve asset te voorspellen. Maar met de beschikbare informatie lijkt het waarschijnlijk dat 2021 een goed jaar zal zijn voor de Bitcoin prijs.

 

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13