bitcoin koers
Bitcoin

Bitcoin is nu de 6e grootste valuta ter wereld

De Bitcoin is de 6e grootste valuta ter wereld. Er zit meer geld in de digitale valuta dan in 170 andere fiat valuta’s.


Ontwikkeling van Bitcoin

Sinds de oprichting van de Bitcoin, iets meer dan tien jaar geleden, is de prijs gestegen van praktisch niets tot zijn huidige waarde van $10.200.

In die tijd is de marktkapitalisatie van Bitcoin omhooggeschoten tot meer dan $190 miljard, waardoor Bitcoin niet alleen de grootste cryptocurrency is ooit bestaan, maar ook groter is dan veel fiat-valuta’s.


Het M0-cijfer

Hoewel Bitcoin en fiat-valuta’s niet exact gelijk zijn in termen van hoe de circulerende waarde wordt berekend, kunnen we grofweg schatten waar Bitcoin op de wereldranglijst van valuta’s staat. Dit door zijn marktkapitalisatie te vergelijken met de M0-geldhoeveelheid van fiat-valuta’s.

Het M0-cijfer vertegenwoordigt de totale waarde van alle bankbiljetten, munten en andere geldvervangers die gemakkelijk in contanten kunnen worden omgezet. De M0-waarde is ook algemeen bekend als “narrow money”.


Waar staat de Bitcoin op de wereldranglijst van valuta?

De Amerikaanse dollar is momenteel verreweg de grootste fiatvaluta kijkend naar het aanbod in omloop. Volgens de Amerikaanse Federal Reserve is er voor $1,95 biljoen aan biljetten en munten van de Federal Reserve in omloop.

De volgende is de euro. Net als de Amerikaanse Federal Reserve houdt de Europese Centrale Bank een actuele referentie bij voor het aantal eurobankbiljetten en -munten dat het in omloop brengt. Volgens de officiële statistieken was er vanaf de laatste update (juli 2020) 1,38 biljoen euro in omloop.

De Chinese yuan (CNY) is de derde meest waardevolle valuta ter wereld. Volgens gegevens van TradingEconomics zijn er ongeveer 8 biljoen CNY in omloop, met een equivalente waarde van $1,15 biljoen. De Japanse yen (JPY) loopt niet ver achter op de vierde plaats met 106 biljoen in omloop.

De Amerikaanse dollar, euro, Chinese yuan en Japanse yen zijn de enige fiat-valuta’s met een totale M0-kapitalisatie van meer dan $1 biljoen. De op vier na grootste valuta volgens het circulerende aanbod is de Indiase roepie (INR), die momenteel meer dan 31 biljoen INR aan bankbiljetten in omloop heeft. Dit is momenteel net iets meer dan $425 miljard waard.

Als laatste, maar zeker niet de minste, bezet Bitcoin momenteel de positie van de zesde grootste valuta. De Russische roebel (RUB) staat hier ternauwernood boven.


$330 miljard op zijn top

Bitcoin heeft momenteel 18,48 miljoen tokens in omloop, elk met een waarde van $10.280 op dit moment. Dit plaatst de M0-limiet van Bitcoin op $190,5 miljard, waarmee het ongeveer de helft van de Indiase roepie is en iets meer dan een tiende van de grootte van de Amerikaanse dollar. Bij zijn huidige marktkapitalisatie heeft Bitcoin een geldhoeveelheid van meer dan 170 verschillende fiat-valuta’s.

Op zijn absolute hoogtepunt behaalde Bitcoin een marktkapitalisatie van bijna $330 miljard. Op dat moment zou Bitcoin daarmee de op vier na grootste valuta ter wereld zijn geworden.

 

Bitcoin nieuws

CME Group betreedt de Bitcoin-handelsmarkt in veranderend financieel landschap
Spot Bitcoin ETFs haalden $303 miljoen binnen op woensdag
Bitcoin stijgt enorm, analist geeft $74.000 als volgende target
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten