Bitcoin prijs stijgt
Bitcoin

Bitcoin koers valt terug, maar staat nog op 24.900 dollar

De Amerikaanse inflatiecijfers werden gisteren op positieve wijze ontvangen door de markt. Zodanig zelfs, dat Bitcoin even boven de 26.000 dollar uitsprong. Inmiddels is de nuchterheid weer een beetje teruggekeerd, want met de huidige koers van 24.887 dollar staan we weer onder de grens van 25.000 dollar die eerder dit jaar zo lastig was voor de bulls.

Het verhaal van inflatie

De Amerikaanse consumentenprijsindex daalde gisteren van 6,4 naar 6,0 procent. Nog belangrijker was waarschijnlijk de daling van de kerninflatie van 5,6 naar 5,5 procent. De kerninflatie is de consumentenprijsindex minus voedsel- en energieprijzen.

De prijzen voor voedsel en energie zijn over het algemeen een stuk volatieler dan die van andere goederen en diensten. Om die reden geeft de Federal Reserve er de voorkeur aan om te kijken naar inflatiemeters die deze uitsluiten.

Om die reden is overigens ook de super-kerninflatie ontwikkeld door de Federal Reserve. Deze sluit ook nog eens de kosten voor huisvesting uit, die voor de CPI en kerninflatie de score nog redelijk hoog houdt. De super-kerninflatie kwam binnen op 3,7 procent, wat redelijk dichtbij de doelstelling van de Federal Reserve van 2,0 procent ligt.

Spannende situatie

We kunnen dus wel stellen dat de inflatie langzaam afneemt, maar dat de Amerikaanse centrale bank er nog niet is. Wat dat betreft zijn er waarschijnlijk nog meer renteverhogingen nodig of moet de rente relatief lang op het huidige verhoogde niveau blijven. Investeerders zien de problemen bij banken echter als een reden dat de Federal Reserve hier niet in zal slagen.

Zij verwachten voor de komende rentevergadering van de Federal Reserve van 22 maart een renteverhoging van 0,25 procent (83,4 procent kans). De overige 16,6 procent gaat naar het pauzeren van de renteverhogingen, waarmee de rente gelijk zou blijven op het huidige niveau van 4,50 – 4,75 procent.

De druk op de Federal Reserve neemt nu toe. Negeren ze de problemen bij de banken en gaan ze vol voor het bevechten van de inflatie of zijn ze bang en willen ze zich nu rustig terugtrekken? Dat gaan we de komende weken leren, maar op het eerste gezicht interpreteert de markt dit als een bullish ontwikkeling voor de Bitcoin koers.

Bitcoin nieuws

Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen
Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken