Law / Recht
Regulatie

BlackRock eist gerechtelijk optreden tegen 44 copycat-sites

Investeringsgigant BlackRock heeft krachtig de noodklok geluid en dringt aan op rigoureuze maatregelen tegen een reeks mogelijk frauduleuze domeinen en ’typosquatting’-websites die naar verluidt op schaamteloze wijze gebruikmaken van de naam van het bedrijf.

Juridische klacht is ingediend

Op 10 oktober heeft BlackRock een juridische klacht ingediend bij de United States District Court voor het Eastern District van Virginia tegen de eigenaren van 44 internetdomeinnamen die trefwoorden bevatten zoals ‘Blackrock’, ‘Aladdin’, ‘capital’, ‘crypto’ en ‘investeringen.’

De vermogensbeheerder beweert dat deze domeinen te kwader trouw zijn geregistreerd, met als doel om misbruik te maken van de verwarring bij consumenten en verkeer om te leiden via methoden als pay-per-click-advertenties, malware en e-mailphishing-aanvallen.

De juridische vertegenwoordigers van Wiley Rein LLP haalden onderzoeken aan waaruit bleek dat “meer dan 95% van de 500 meest bezochte websites op het internet het doelwit zijn van ’typosquatting’.” Bij deze praktijk wordt een domein geregistreerd dat sterk lijkt op een typefout van de legitieme website.

BlackRock beweert dat deze entiteiten de Anti-Cybersquatting Consumer Protection Act hebben geschonden door domeinen te registreren die verwarrend veel lijken op die van het bedrijf.

Overdracht van domeinen naar BlackRock

Enkele crypto-gerelateerde domeinnamen werden geïdentificeerd, waaronder blackrock-crypto dot net, dat niet toegankelijk was, en crypto-blackrock dot com, dat webontwerpdiensten aanbood.

Een groot deel van deze websites konden echter niet geopend worden of vertoonden kenmerken van typische cybersquatting met betrekking tot de domeinnaam.

BlackRock heeft openbare domeinregistratiegegevens geraadpleegd via de Whois-database in een inspanning om de eigenaren te traceren.

Het bedrijf streeft naar de overdracht van de inbreukmakende domeinen naar hun beheer, het verkrijgen van schadevergoeding en het verkrijgen van gerechtelijke bevelen tegen verdere cybersquatting en inbreuk op hun handelsmerken BLACKROCK, ALADDIN en BLK door de aangeklaagde partijen.

Oplichting bevorderen of malware verspreiden

Copycat-domeinnamen worden frequent ingezet in combinatie met advertentienetwerken zoals Google en Facebook om oplichting te bevorderen of om bijvoorbeeld malware te verspreiden.

Eerder dit jaar berichtte Cointelegraph dat slachtoffers meer dan 4 miljoen dollar hebben verloren aan frauduleuze websites die via Google Ads werden gepromoot.

Regulatie nieuws

OpenAI krijgt boete van €15 miljoen van Italië: Wat je moet weten over de AI-privacyzaak
Robert Kiyosaki: “Ons geld is nep en financiële leiders zijn corrupt”
Mogelijke Amerikaanse shutdown kan Ripple-rechtszaak vertragen: nieuwe deadlines bekend
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki: Er komt een gigantische financiële crash aan – investeer in deze 3 assets
Gigantische crypto-crash – Wat is er aan de hand?
Crypto analist: XRP investeerders zullen “stinkend rijk” worden
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk