inflatie
Regulatie

CEO van Federal Reserve Atlanta: “Rente zal voor een lange tijd op hoog niveau blijven”

Investeerders speculeren al maanden over een zogenaamde koerswijziging van de Federal Reserve. De meeste analisten hadden verwacht dat de economie al lang was gebroken na de cumulatieve renteverhoging van 4,25 procent van het afgelopen jaar. De realiteit is echter dat de economie nog fier overeind staat en dat de arbeidsmarkt sterker is dan ooit.

Sterke Amerikaanse economie

Op het moment van schrijven lijkt er allesbehalve sprake van een recessie. Afgelopen week werd zelfs bekend dat de werkloosheid wederom was gedaald naar 3,5 procent. Dat markeert de laagste werkloosheid in 50 jaar tijd. Voor de Federal Reserve is dat een signaal dat ze de rente in ieder geval nog even op dit niveau kunnen houden, zodat ze de inflatie verder onder controle krijgen. Voor februari staat een nieuwe rentevergadering op het programma.

De markt verwacht voor februari een renteverhoging van 0,25 procent. Met die verhoging zou de rente uitkomen op 4,50 tot 4,75 procent. Ook is er volgens de markt een kans van 15,6 procent dat de Federal Reserve de rente helemaal niet verhoogd. Maar ook een verhoging van 0,25 procent betekent al dat het tempo er behoorlijk uitgaat. Ook bij de Federal Reserve zijn ze inmiddels bang dat ze te ver gaan met de renteverhogingen.

We moeten immers niet vergeten dat ze de rente het afgelopen jaar verhoogde op het meest agressieve tempo sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Je kunt de rente niet ruim 10 jaar rond het nulpunt houden en dan verwachten dat er niets breekt als je de rente in een recordtempo met 4,25 procent verhoogd.

Federal Reserve wil niet wijken

Ondanks het feit dat de Federal Reserve duidelijk denkt aan een verlaging van het tempo van de renteverhogingen, wil men nog niet van een koerswijziging spreken. Raphael Bostic, de voorzitter van de Atlanta Federal Reserve, ziet argumenten voor zowel een renteverhoging van 0,25 procent als voor een verhoging van 0,50 procent in februari. Net als zijn collega Mary Daly, van de Federal Reserve van San Francisco, is het volgens Bostic te vroeg om de renteverhogingen te stoppen.

“De Federal Reserve moet standvastig blijven,” aldus Bostic. Op de vraag hoe lang hij verwacht dat de rente op dit niveau blijft, is hij duidelijk: “voor een lange periode.” Het lijkt erop dat de Federal Reserve liever iets te lang doorgaat en mogelijk wat schade veroorzaakt in de economie, dan dat het te vroeg loslaat en de inflatie de vrije loop laat. Dat is voor de korte termijn geen goed nieuws voor de Bitcoin koers.

Regulatie nieuws

Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’