China
Regulatie

Chinese yuan voor het eerst groter dan de Amerikaanse dollar

Voor het eerst in de historie is de Chinese yuan de Amerikaanse dollar voorbij op het vlak van internationale vanuit China. De Chinese yuan blijft marktaandeel winnen op het gebied van internationale betalingen; maar het gebruik van de munt op wereldwijde schaal blijft beperkt, zeker ten opzichte van het bruto binnenlands product (BBP) van China.

marketshare USD

Op het gebied van betalingen is de yuan nog extreem klein; in 2013 was het verantwoordelijk voor 1,1 procent en inmiddels voor 2,5 procent van het wereldwijde betaalvolume.

Aanval China op de Amerikaanse dollar

We horen de laatste tijd veel over de zogenaamde aanval van de BRICS-alliante, waar ook China toebehoort, op de machtspositie van de Amerikaaanse dollar. Hoewel China wel degelijk stappen maakt, toont de bovenstaande grafiek dat het land nog een lange weg te gaan heeft.

Sinds 2013 is het aandeel van de yuan in het wereldwijde betaalvolume gestegen, maar dat van de Amerikaanse dollar nog meer. Ongeveer 43 procent van alle betalingen worden gedaan in Amerikaanse dollars, terwijl de euro verantwoordelijk is voor 32 procent.

Verder hebben we nog de Britse pond met 7 procent en de Japanse yen met 3,2 procent. Wat dat betreft is het voor de BRICS-alliantie en China leuk om te roepen over een eigen munt om de dollar aan te vallen, maar echt realistisch kunnen we het op dit moment nog niet noemen.

Toch is het interessant om te zien dat de Chinese yuan voor het eerst in de geschiedenis de dollar voorbij is op het vlak van internationale transacties vanuit China. Dat laat zien dat er onder de motorkap wel degelijk veranderingen gaande zijn.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Wat de Bitcoin koers betreft is dit op het eerste gezicht weinig relevante informatie. Het enige interessante wat dit op de lange termijn teweeg zou kunnen brengen is extra concurrentie voor de Amerikaanse dollar. Dat zou in theorie het vermogen van de Amerikaanse overheid om onbeperkt geld bij te drukken beperken.

Mochten ze dat teveel doen, dan is het immers interessant voor investeerders en landen om wellicht de staatsschulden van andere landen op te kopen. Als Amerika teveel schulden maakt, dan gaat dat namelijk ten koste van de koopkracht van de dollar.

Hoe meer concurrente er is binnen de wereld van fiatmunten, hoe minder geld ze kunnen bijdrukken zonder dat het in potentie grote gevolgen heeft. Dat zou op de lange termijn een minder goede ontwikkeling voor Bitcoin zijn, omdat het de absolute schaarste van Bitcoin minder aantrekkelijk maakt.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

OpenAI krijgt boete van €15 miljoen van Italië: Wat je moet weten over de AI-privacyzaak
Robert Kiyosaki: “Ons geld is nep en financiële leiders zijn corrupt”
Mogelijke Amerikaanse shutdown kan Ripple-rechtszaak vertragen: nieuwe deadlines bekend
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki: Er komt een gigantische financiële crash aan – investeer in deze 3 assets
Gigantische crypto-crash – Wat is er aan de hand?
Crypto analist: XRP investeerders zullen “stinkend rijk” worden
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk