Bitcoin Nieuws

Core Scientific sluit 37.000 miners af die het voor Celsius beheerde

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat Celsius Network in het afgelopen jaar in grote problemen is gekomen. Celsius Network is een crypto-leenplatform, dat na het Terra-schandaal in de problemen raakte. Nu is het akkoord met een voorstel van Core Scientific, die hun Bitcoin miners beheert, om 37.000 machines af te sluiten.

2 miljoen dollar per maand

Door die deal krijgt Core Scientific weer wat ruimte om te ademen. Core Scientific was de grootste beursgenoteerde Bitcoin miner ter wereld, maar zit nu in gigantische problemen. Het leek heel even zeker dat ze failliet zouden gaan, totdat BlackRock ineens met een lening van 17 miljoen dollar over de brug kwam. Dat is opvallend, omdat BlackRock de grootste vermogensbeheerder ter wereld is.

Nu krijgt Core Scientific dus weer wat lucht, want de overeenkomst met Celsius betekent dat het voor 2 miljoen dollar per maand aan apparatuur kan verhuren. Celsius betaalde al een tijdje de energierekening niet meer bij Core Scientific en die last kon het bedrijf niet langer dragen. Om die reden is nu dit akkoord bereikt, zodat de schulden van Celsius niet verder oplopen en Core Scientific wat ruimte krijgt.

Hashprijs omlaag

Dat miners het zwaar hebben is vooral duidelijk te zien aan de hashprijs, die vanaf het begin van 2022 omlaag is gegaan. De dalingen van de hashprijs zijn natuurlijk niet los te koppelen van de Bitcoin koers, maar ook de hogere productiekosten spelen hier een belangrijke rol in. Als de energieprijzen stijgen en de hashrate in het netwerk neem toe, terwijl de Bitcoin koers daalt, dan creëert dat een dramatisch scenario voor miners.

Het gebrek aan winstgevendheid van de miners in 2022 heeft tot een aantal pijnlijke situaties geleid. Zo moesten veel miners het afgelopen jaar hun Bitcoin-reserves verkopen en gingen de aandelen van deze bedrijven door het putje. Het aandeel van Core Scientific is met 99,15 procent gevallen sinds de start van 2022. Iris Energy en Riot Blockchain deden het met dalingen van 91,79 procent en 85,09 procent iets beter.

Bitcoin nieuws

Handelaar die uitbraak van 2023 voorspelde is extreem bullish
Miljardair Mike Novogratz positief over Bitcoin en crypto
Aantal online Bitcoin ATM’s ziet grootste maandelijkse daling
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden