Bitcoin crash, BTC rood
Bitcoin

Delphi Digital: “Bitcoin is de leidende indicator voor de S&P 500”

Investeerders die actief zijn binnen de traditionele financiële markt doen er volgens Delphi Digital goed aan om Bitcoin in de gaten te houden. “De geschiedenis leert ons dat Bitcoin gemiddeld 48 dagen voor de S&P 500 een top vond en 10 dagen voor de Amerikaanse index op de bodem terechtkwam”, aldus Kevin Kelly van Delphi Digital.

Bitcoin loopt voor

Je kunt dus zeggen dat Bitcoin in het verleden een voorloper bleek voor indices als de S&P 500. “Over de afgelopen vijf jaar vonden alle grote koerswijzigingen van Bitcoin plaats voordat de S&P 500 in beweging kwam”, aldus Kelly. Het laat zien dat Bitcoin en cryptocurrency’s in het algemeen als meer risicovolle assets worden beschouwd door investeerders. Eswar Prasad van Brookings Institutions kwam vorig jaar tot de conclusie dat Bitcoin een speculatieve investering is.

“De cryptomarkt is een pure gok op een uitbreiding van de wereldwijde liquiditeit en de devaluatie van fiatgeld. Het wordt niet alleen beïnvloed door macro-factoren, maar als de marktomstandigheden veranderen, dan is Bitcoin vaak de eerste die reageert”, aldus de strategen van Delphi Digital.

Bitcoin bereikte zijn top van 69.000 dollar op 11 november 2021, ongeveer 55 dagen voordat de S&P 500 piekte op 4.818 punten op 4 januari. De vroege top van 2018 van de S&P 500 kwam ongeveer 42 dagen nadat de Bitcoin bullrun zijn kracht verloor rond de koers van 20.000 dollar. Bitcoin bodemde uiteindelijk 11 en 8 dagen voordat de S&P 500 dat deed uit op 23 maart 2020 en 24 december 2018.

Wat betekent dit?

In principe lijkt het erop dat Prasad van Brookings Institutions gelijk heeft. Dat Bitcoin tot op heden vooral een speculatieve investering is op basis van het gedrag van centrale banken. Als de geldhoeveelheid in het systeem groeit en de liquiditeit toeneemt, dan gaat de Bitcoin koers omhoog en andersom. Dat zou betekenen dat Bitcoin op dit moment nog niet als een hedge tegen inflatie of veilige haven in tijden van economische rampspoed fungeert, integendeel zelfs.

Wat dat betreft worden de komende maanden extra interessant voor Bitcoin. Het heeft er alle schijn van dat we een wereldwijde recessie tegemoet gaan. Normaal gesproken zie je dat goud op die momenten floreert. In theorie zou een asset als Bitcoin het ook goed moeten doen in dit klimaat, want hier is het immers voor gemaakt. De komende maanden kunnen weleens de eerste echte grote test voor Bitcoin worden.

Bitcoin nieuws

BitMEX-oprichter: Volgende week begint nieuwe crypto Bull Run
Bitcoin koers hard onderuit, kan een nieuwe bankencrisis redding brengen?
Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC