Bitcoin, BTC
Bitcoin

Deze ontwikkeling kan de blockchain van Bitcoin transformeren

Op 19 april zag Bitcoin Runes het levenslicht, een nieuw protocol voor het creëren van tokens op Bitcoin. De lancering van het protocol viel samen met de halving van Bitcoin, waardoor er meteen een gigantische hype rondom dit nieuwe protocol ontstond.

In de eerste twee dagen na de lancering werden er meer dan 7.000 Runes tokens geslagen.

Meer dan 91.000 Runes in omloop

Op dit moment zijn er zelfs meer dan 91.000 Runes in omloop op Bitcoin en daar verdienden de miners $4,5 miljoen aan transactiekosten mee.

Op het hoogtepunt van de Runes-hype op Bitcoin liepen de transactiekosten op tot een gemiddelde van $128,45 per stuk. Rond dat moment begonnen analisten zich af te vragen of er wellicht een herhaling van de NFT en DeFi zomer van 2021 in het vat zat.

Destijds veroorzaakte de lancering van verschillende decentrale applicaties en de doorbraak van NFTs een enorme bullrun. Vooral de blockchain van Ethereum was op dat moment populair.

Het duurde echter niet lang voordat Runes aan populariteit inleverden. Op dit moment is het aantal Runes-transacties alweer met 99% gedaald. De bovenstaande grafiek laat zien hoe de hype alweer is gaan liggen.

Smart contracts op Bitcoin?

Waar Runes met veel bombarie werden gepresenteerd op Bitcoin, geldt dat niet voor OP_CAT, een verbetervoorstel voor de blockchain van Bitcoin.

Deze upgrade zou het mogelijk maken om smart contracts op Bitcoin te gebruiken, nadat Satoshi Nakamoto zelf dat in 2010 had uitgezet. OP_CAT zou het mogelijk maken om logische loops en conditionele contracten op te zetten.

Dat opent in theorie deuren voor Layer-2 oplossingen, smart contracts en nog veel meer.

Als OP_CAT er doorkomt, kan dat fundamenteel veranderen hoe mensen Bitcoin gebruiken en een renaissance starten voor projecten die Bitcoin meer programmeerbaar willen maken.

DeFi en andere spannende ontwikkelingen kunnen hun weg vinden naar Bitcoin. De verwachting is dat we hier in 2025 meer duidelijkheid over krijgen. Wat dat betreft is het dus nog even geduld hebben.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13