Ethereum logo, Ether
Ethereum

Dit is waarom de Ethereum koers met 20 procent is gestegen

De hele markt mag voor de afgelopen dagen een mooie plus schrijven. Als eerste kijken we dan natuurlijk naar de Bitcoin koers, die voor de afgelopen 24 uur een plus van 3,35 procent noteert en over de afgelopen 7 dagen 8,97 procent is gestegen. Ethereum spant echter de kroon, met een stijging van 5,73 procent voor de afgelopen 24 uur en 21,23 procent voor de laatste 7 dagen. Het lijkt er dus op dat de kracht van de Merge zich eindelijk laat zien.

ETH koers stijgt
ETH koers stijgt – Bron: Tradingview

Ethereum is de baas

Over de afgelopen 7 dagen gemeten is Ethereum dus de baas, maar als we kijken naar de market cap van beide projecten, dan moet het Bitcoin nog ruim voor zich laten. Bitcoin heeft op het moment van schrijven een market cap van ongeveer 400 miljard dollar, terwijl Ethereum het moet doen met 191 miljard dollar. Voordat het Ethereum lukt om Bitcoin in te halen heeft het nog een flinke weg te gaan.

Daarnaast is het nog maar de vraag in hoeverre het project dat in zich heeft. Ethereum profileert zich immers niet als geld, maar als een decentraal platform voor smart contracts. Als de killer-applicaties zich daarvoor niet voordoen de komende jaren, dan valt het nog maar te bezien hoe populair het platform blijft. Het Bitcoin Lightning Network daarentegen gaat zelfs in de bearmarkt als een speer.

Het belang van decentralisatie

Verder is het aspect van decentralisatie na de Merge van Ethereum een ondergeschoven kindje. We kunnen op de blockchain zien dat 98 van de laatste 100 relay blocks zich aan de regels van de OFAC houdt. De OFAC is onder andere verantwoordelijk voor het verbod op Tornado Cash. In principe betekent dit dat de OFAC dus een groot deel van de Ethereum blockchain kan controleren. 

Een groot deel van de Staked Ethereum zit momenteel bij gecentraliseerde partijen als Coinbase, Binance, Kraken of Lido Finance. Deze gecentraliseerde partijen moeten zich uiteraard aan de regels van de overheid houden, waardoor je dus deze situatie krijgt. Ethereum is een netwerk aan het worden dat grotendeels binnen de controle van overheden valt. Van decentralisatie lijkt in ieder geval geen sprake meer. Dit kan twee kanten op slaan. Of het wordt de val van het project, of het zorgt er juist voor dat Ethereum steeds meer geaccepteerd wordt door de mainstream.

Ethereum nieuws

Deze analisten zijn extreem bullish over Ethereum in 2025
Justin Sun ontkent geruchten over massale Ethereum-verkoop
Altseason in aantocht? Bitcoin ETF’s krimpen, Ethereum-inflows nemen toe
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki: Er komt een gigantische financiële crash aan – investeer in deze 3 assets
Gigantische crypto-crash – Wat is er aan de hand?
Crypto analist: XRP investeerders zullen “stinkend rijk” worden
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk