dollar crash
Regulatie

Economische Aardverschuiving: Is BRICS+ Staat Klaar om de Dollar omver te Werpen?

Een monumentale verandering in de wereldfinanciën is in aantocht. De BRICS-alliantie plant de lancering van een nieuwe munteenheid in augustus 2023, die de langdurige dominantie van de Amerikaanse dollar zou kunnen verstoren. Deze ontwikkeling zou het meest invloedrijke evenement in de internationale financiën kunnen zijn sinds het einde van de goudstandaard in 1971.

De Opkomst van BRICS+

De BRICS-alliantie, bestaande uit vijf van de grootste opkomende economieën ter wereld, is bezig met een ingrijpende uitbreiding, waarbij de rebranding naar BRICS+ op de agenda staat. Een verscheidenheid aan landen hebben blijk gegeven van hun interesse om lid te worden, waarbij acht – waaronder Algerije, Argentinië, Bahrein, Egypte, Indonesië, Iran, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten – officiële aanvragen voor lidmaatschap hebben ingediend.

BRICS+ bundelt een indrukwekkende reeks landen onder één banier, waaronder enkele van ‘s werelds grootste energieproducenten, landen met de grootste landmassa en naties met aanzienlijke hoeveelheden van ‘s werelds kritieke hulpbronnen. Het is van bijzonder belang om te vermelden dat de BRICS-landen bijna de helft van de wereldproductie van tarwe en rijst in handen hebben en 15% van de wereldwijde goudreserves beheren.

Met een gecombineerd bruto binnenlands product (BBP) dat 28% van het nominale wereldwijde BBP uitmaakt en bij koopkrachtpariteit zelfs meer dan 54% bedraagt, vormt BRICS+ dankzij de omvang en potentie een formidabel alternatief voor de westerse financiële dominantie.

Nieuwe Uitdager voor de Dollar: De BRICS+ Munteenheid

Met de sterke economische alliantie die zich vormt onder de vlag van BRICS+, is er een ambitieus plan in werking om een aanzienlijke verandering teweeg te brengen in de wereld van valuta’s. De nieuwe munteenheid van BRICS+, die naar verwachting voornamelijk digitaal zal zijn, is ontworpen met het doel de invloed van de Amerikaanse Dollar te verminderen. De aangesloten landen hebben dit voornemen grotendeels vanwege het frequente gebruik van de Dollar door de VS als een politiek drukmiddel via sancties.

Landen zoals Rusland, China, Iran, Turkije, Saudi-Arabië en Argentinië, die ofwel de harde hand van deze sancties hebben ervaren of vrezen dat ze dat zullen doen, zijn vastbesloten om hun afhankelijkheid van de Dollar te verminderen. De nieuwe munteenheid van BRICS+ kan hen hierbij een uitweg bieden. Deze strategische beweging kan hen een pad bieden naar economische autonomie en een veiligheidsnet tegen mogelijke toekomstige sancties.

Het is cruciaal om te beseffen dat er een verschil bestaat tussen het geld dat je gebruikt om te betalen, bekend als betaalvaluta, en het geld dat landen als een soort spaargeld aanhouden, ofwel reservevaluta. Hoewel landen vrij zijn om te kiezen welke munteenheid ze gebruiken voor betalingen, is de reservevaluta een heel ander verhaal. Reservevaluta’s vertegenwoordigen een soort spaarpot voor landen, meestal opgeslagen in de vorm van waardepapieren of effecten.

Momenteel bestaat maar liefst 60% van deze wereldwijde spaarpot uit Amerikaanse staatsobligaties, uitgedrukt in Dollars. Om de Dollar echt uit te dagen, heeft een andere munteenheid een grote en vloeibare markt van dergelijke staatsobligaties nodig. Op dit gebied heeft de VS bijna een monopolie.

Echter, hier schittert de nieuwe munteenheid van BRICS+. De munt biedt namelijk de mogelijkheid om een volledig nieuwe markt van staatsobligaties te creëren, en dit zonder de directe concurrentie aan te gaan met de Amerikaanse staatsobligaties. Door de inwoners van deze landen te stimuleren om in BRICS+ te investeren, kunnen deze landen een nieuwe obligatiemarkt vormen die handelsoverschotten kan absorberen. Dit alles kan worden bereikt door het bevorderen van de handel in de nieuwe BRICS+ munteenheid.

Een Nieuwe Financiële Wereld op Komst

Gebaseerd op de ambitieuze plannen van BRICS+ en de groeiende onafhankelijkheid van de dollar, staat ons iets groots te wachten. Op 22 augustus 2023, tijdens een grote bijeenkomst van BRICS leiders in Durban, Zuid-Afrika, begint een nieuw tijdperk voor ons geld. Er komt dan een nieuwe munteenheid, gesteund door goud, die mensen over de hele wereld kunnen gaan gebruiken om mee te betalen. Op termijn kan het zelfs gebruikt worden als een soort spaargeld voor landen.

Tot nu toe hebben de meeste mensen hier nog weinig van gehoord. Maar als de nieuwe BRICS+ munteenheid er is, zal dit grote veranderingen veroorzaken in hoe we wereldwijd met geld omgaan. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich hierop voorbereidt. Het belooft een spannende tijd te worden, waarin de manier waarop we handelen en sparen kan gaan veranderen.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

SEC start zaak tegen Uniswap, wat kunnen we verwachten?
Dubai’s cryptolandschap ziet een transformatieve fase tegemoet komen
Binance bereikt historische schikking van $4,3 miljard met de Verenigde Staten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto analisten: Ripple (XRP) is klaar voor een Gigantische koersstijging