EU, europa
Bitcoin

Europese investeerders zijn optimistischer over crypto dan Amerikanen

Een nieuw rapport van CoinShares wijst uit dat Europese investeerders optimistischer zijn over crypto dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Sentiment verschilt per regio

Een recent rapport toont aan dat er duidelijke verschillen zijn in hoe er regionaal wordt gekeken naar het investeren in cryptocurrencies. Deze verschillen zijn met name zichtbaar wanneer Europese investeerders worden vergeleken met die in de Verenigde Staten. De oorzaak hiervoor is waarschijnlijk te vinden in de aanzienlijke verschillen in regelgeving tussen de twee regio’s.

In Europa werd een wekelijkse instroom van $16 miljoen in verschillende cryptoproducten geregistreerd, terwijl er in de Verenigde Staten juist sprake was van een uitstroom van $14 miljoen uit de cryptocurrency-markt. Deze gegevens illustreren aanzienlijke verschillen in investeringstrends tussen de twee regio’s.

Als we de Europese markt nader bekijken, zien we dat Duitsland in de regio de grootste instroom had met $18,1 miljoen. In andere EU-landen, zoals Zweden en Frankrijk, waren er weinig significante veranderingen in de kapitaalstromen richting de cryptomarkt. Daarentegen registreerde Zwitserland de grootste uitstroom, een bedrag van $2,6 miljoen.

Ondanks enkele positieve signalen bleef de stemming onder Europese beleggers in de afgelopen maand grotendeels negatief. Er werd een uitstroom van meer dan $24 miljoen genoteerd. Ter vergelijking, de Verenigde Staten kenden een nog hogere uitstroom, tot een bedrag van $67,5 miljoen.

Deze bevindingen wijzen op een gecompliceerd investeringslandschap, waarin regionale regelgeving significant van invloed is op de beslissingen van cryptocurrency-investeerders.

Wat is de oorzaak van dit recente verschil?

Het rapport van CoinShares suggereert dat de verschillen in beleggerssentiment mogelijk voortvloeien uit variaties in regelgeving tussen regio’s.

Afgelopen zomer introduceerde de Europese Unie een nieuw regelgevend kader genaamd Markets in Crypto-Assets (MiCA), dat naar verwachting in december 2024 zal worden geïmplementeerd. Dit kader is bedoeld om heldere richtlijnen te verschaffen voor de behandeling van crypto-activa.

MiCA bestrijkt een breed scala aan aspecten, waaronder de creatie van en diensten rondom cryptocurrencies, stablecoins en andere vergelijkbare digitale activa. Volgens Jon Egilsson, medeoprichter en voorzitter van Euro stablecoin Monerium, betekent MiCA een baanbrekende verandering die naar verwachting een significante invloed zal hebben op het cryptolandschap in Europa.

Ontwikkelingen in ETF’s en regelgeving

In augustus zag Europa de lancering van het eerste exchange-traded fund (ETF) op het continent gericht op de Bitcoin-spotmarkten: de Amsterdamse Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF. Daarnaast is in Europa ook de Gnosis Pay-visum-enabled crypto-betaalkaart geïntroduceerd.

In contrast, de Verenigde Staten ondervinden moeilijkheden bij het goedkeuren van prominente ETF’s, en er heerst nog steeds onduidelijkheid over de regelgeving. De Amerikaanse autoriteiten zijn bovendien betrokken bij verschillende high-profile rechtszaken tegen enkele van de grootste spelers in de sector, zoals Binance en Coinbase.

Volgens Egilsson creëren het gebrek aan duidelijke regelgeving, interne geschillen binnen de overheid en juridische onzekerheden een uitdagende investeringsomgeving, wat ontmoedigend werkt. Vooral de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Securities and Exchange Commission (SEC) kunnen geen overeenstemming bereiken over welk agentschap bevoegdheid heeft over stablecoins.

Conclusie

Het CoinShares rapport belicht aanzienlijke verschillen tussen Europese en Amerikaanse investeerders in cryptocurrencies, voornamelijk gedreven door uiteenlopende regionale regelgevingen. Terwijl Europa vooruitgang boekt met nieuwe regelgeving en productlanceringen, kampt de VS met onzekerheid en juridische conflicten. Deze factoren creëren een divers en uitdagend wereldwijd investeringslandschap voor cryptocurrencies.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin overstijgt $39.000, bereikt hoogste punt sinds April 2022
3 factoren die een stijging van de Bitcoin koers naar $40.000 kunnen veroorzaken
Bitcoin miningpool wil $3 miljoen aan transactiekosten teruggeven aan rechtmatige eigenaar
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt: XRP klaar voor explosieve groei van 61.000% in aankomende Bullrun
Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen