Fed-voorzitter Powell spreekt vandaag over digitale valuta bij het IMF

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, spreekt vandaag op de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waar hij zal ingaan op grensoverschrijdende betalingen en digitale valuta.


Powell gelooft in de kracht van crypto

Powell heeft al eerder gezinspeeld op de kracht van digitale valuta. In februari van dit jaar beschreef hij Libra als een ‘wake-up call’. Hij zei ook dat of een digitale valuta Amerika zou kunnen helpen met het behouden van de krachtigste valuta. Vandaag zou Powell op het punt kunnen staan om meer duidelijkheid te geven over de plannen van de VS voor een digitale valuta.

Normaal gezien staat Powell aan de traditionele kant van financiën. Echter, in zijn recente opmerkingen blijkt dat hij steeds toekomst gerichter gaat denken.

Een andere interessante vraag is of Powell het standpunt van de VS zal bespreken met betrekking tot de recente vooruitgang van China op het gebied van zijn digitale yuan die al in volle gang is.


China loopt voor op Amerika

Volgens de Chinese website Weixin heeft de stad Shenzhen al 10 miljoen yuan in digitale valuta uitgegeven aan 50.000 willekeurig geselecteerde burgers via rode enveloppen. Volgens het bericht op de website kunnen de winnaars dit digitale geld uitgeven “bij 3.389 handelaars in het Luohu District”.

Of Powell in zijn toespraak de vooruitgang van China op het gebied van digitale valuta al dan niet aan de orde stelt weten we niet. Maar we kunnen op zijn minst enige duidelijkheid verwachten over gebieden die de voorzitter van de Federal Reserve eerder beschreef als onbeantwoorde vragen voor de VS. De problemen de de Fed noemde waren privacy problemen en cyberveilighied.

“Er zijn veel operationele alternatieven die zich aandienen, dus we zullen dat allemaal doornemen”, zei Powell in februari.