jerome powell, fed
Bitcoin

Federal Reserve pauzeert renteverhogingen – zo reageert de Bitcoin koers

De Federal Reserve, het centrale banksysteem van de Verenigde Staten, heeft besloten om de rentetarieven voor oktober niet verder te verhogen, wat overeenkomt met de algemene verwachtingen. De rente blijft daarmee staan op 5,25% tot 5,50%. Dit besluit markeert een belangrijke wijziging ten opzichte van het beleid van het afgelopen jaar, waarin de centrale bank agressief de monetaire teugels aantrok om de inflatie te bestrijden.

Voortzetting van de voorzichtige koers

Net als tijdens de vergadering in september, heeft de Federal Reserve besloten om tijdens de bijeenkomst op 1 november de rentetarieven niet te verhogen. Dit komt na een zorgvuldige poging om de enigszins turbulente Amerikaanse economie tot rust te brengen en tegelijkertijd een recessie te vermijden. Midden 2022 begon de bank met een strakker monetair beleid door de rente te verhogen na de ergste inflatie die sinds de jaren ’80 was waargenomen.

In de afgelopen vergaderingen heeft de campagne van verstrakking afgenomen. De beslissing op woensdag was de derde pauze in het jaar 2023. Opvallend is dat, voor de pauze in juni, de rente tien opeenvolgende vergaderingen was verhoogd.

Nog geen besluit over toekomstige vergaderingen

Bewust van het feit dat een strakker beleid een neerwaartse druk op economische activiteit uitoefent, heeft voorzitter Jerome Powell ook een toon gezet voor toekomstig monetair beleid. Hij zegt: “Alles wat we doen staat in dienst van onze publieke missie om maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteitsdoelen te bereiken…. het comité zal altijd doen wat het denkt dat juist is.”

Er zijn nog geen besluiten genomen over toekomstige vergaderingen, aangezien de Fed niet overtuigd is dat de drempel voor verdere actie is bereikt. Powell bevestigt zijn toewijding aan een benadering op basis van elke zaak apart vooruitlopend op de vergadering in december. De afkoeling van de arbeidsmarkt en de bredere financiële marktomstandigheden zullen een rol spelen in de beslissing van het comité.

Inflatie streefcijfer blijft staande

Desondanks blijft het inflatiedoel van 2% gehandhaafd door de Fed, waarbij de vorige pauze hint op een versterkende markt en economische groei boven verwachting. Toch blijft het tempo van de inflatie hoger dan het streefcijfer van de Fed, met een kern-PCE van 3,4% in september die duidt op een langzame verbetering.

Bitcoin koers weinig veranderd

Het recente besluit van de Federal Reserve om de rentetarieven niet te verhogen, had weinig invloed op de prijs van Bitcoin. Deskundigen geloven dat dit komt doordat de markt al rekening had gehouden met deze uitkomst, en de prijs van Bitcoin dus al deze verwachting reflecteerde.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin overstijgt $39.000, bereikt hoogste punt sinds April 2022
3 factoren die een stijging van de Bitcoin koers naar $40.000 kunnen veroorzaken
Bitcoin miningpool wil $3 miljoen aan transactiekosten teruggeven aan rechtmatige eigenaar
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt: XRP klaar voor explosieve groei van 61.000% in aankomende Bullrun
Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen