cftc
Exchange

FTX bereikt een schikking met de CFTC van bijna $13 miljard

Na 19 maanden van juridische strijd hebben de failliete cryptocurrency-beurs FTX en de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een schikking van $12,7 miljard bereikt.

Deze overeenkomst moet alleen nog worden goedgekeurd door de rechtbank. In december 2022 klaagde de CFTC de failliete exchange FTX, zijn voormalige CEO Sam Bankman-Fried, en het zusterbedrijf Alameda Research in december 2022 aan wegens fraude. 

De schikking

Deze schikking is een cruciaal onderdeel van het reorganisatieplan van FTX. John J. Ray III, CEO van FTX, en Carlin R. Metzger, advocaat van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), uitten beide hun tevredenheid over de oplossing. 

“Het lost lopende rechtszaken en geschillen op met een van de grootste schuldeisers, het vermijdt de kosten en vertraging van verdere rechtszaken, en vermindert het risico van vermindering van de beschikbare assets voor uitkering aan schuldeisers.”

De schikking omvat $8,7 miljard aan terugbetalingen en $4 miljard aan winstafdracht. Opvallend is dat de CFTC geen civiele geldboete heeft geëist. Maar hierdoor zal er wel meer geld beschikbaar zijn voor schuldeisers.

De terugbetalingen

Het reorganisatieplan van FTX belooft een rendement van 118% voor bijna alle schuldeiser met vorderingen onder $50.000. Dit is gebaseerd op de waarde van assets ten tijde van het faillissement in november 2022. Veel schuldeisers geven echter de voorkeur aan een uitkering in crypto assets. Dit zou namelijk een rendement van 166 procent betekenen.

Schuldeisers hebben momenteel de mogelijkheid om te stemmen over de manier waarop ze uitbetaald zullen worden. Ze hebben hiervoor tot 16 augustus de tijd. Op 7 oktober zal de Amerikaanse faillissementsrechter een definitieve beslissing over deze kwestie nemen.

Het FTX fiasco is nog altijd een zwarte pagina in de crypto geschiedenis. Dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Met de schikking is er gelukkig eindelijk een oplossing in zicht waarbij gedupeerden hun assets terugkrijgen. Tijdens de FTX ramp ging er in totaal bijna $10 miljard aan klantentegoeden in rook op.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Exchange nieuws

Voormalig Binance-CEO Changpeng Zhao komt vrij op 29 september
Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Amerikaanse beurs Coinbase introduceert synthetische versie van Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’