FTX Exchange
Exchange

FTX neemt juridische stappen tegen voormalig Compliance Chief ‘Dan Friedberg’

Na de openbaarmaking van haar officiële interne auditrapport, waaruit blijkt dat FTX een schuldbedrag van $7 miljard heeft bij haar klanten, wordt de rechtszaak bevestigd als een potentieel middel waarmee FTX-klanten mogelijk hun geld kunnen terugvorderen.

Beschuldigingen van belangenverstrengeling en misbruik van insolventieprocedures

FTX, de gevallen crypto-exchange, dient juridische klacht in tegen voormalige compliance/regulatory officer wegens vermeende belangenverstrengeling met Sullivan & Cromwell (S&C) en Ryne Miller, de voormalige algemeen adviseur van FTX in de Verenigde Staten.

FTX beweert dat S&C misbruik heeft gemaakt van het chapter 11 insolventieproces om aanzienlijke servicevergoedingen van FTX te verkrijgen, wat heeft geleid tot kosten van meer dan $40 miljoen sinds november 2022.

Ernstige beschuldigingen en betrokkenheid van Friedberg

De rechtszaak werpt op zijn beurt ernstige beschuldigingen tegen Dan Friedberg, de betrokken voormalige functionaris. Hij wordt beschuldigd van het negeren van interne controles van FTX, het dienen als een “fixer” om klokkenluiders af te kopen en het opzetten van lege vennootschappen om rekeningen te openen, waarvan er één een valse website had zonder enige link met FTX of Alameda.

Friedberg werd aangenomen op aanbeveling van zijn vader Sam Bankman-Fried, de voormalige CEO en oprichter van FTX, die geloofde dat het bedrijf een toegewijde toezichthouder nodig had. Friedberg ontving een aanzienlijke compensatie, waaronder een jaarsalaris van $300.000, een tekenbonus van $1,4 miljoen, een aandeel van 8% in FTX U.S., en extra voordelen zoals een bonus van $3 miljoen in 2021 en $30 miljoen aan Serum tokens.

De rechtszaak beschuldigt Friedberg ook van betrokkenheid bij het betalen van zwijggeld en het opstellen van leningsovereenkomsten voor de oprichters van FTX voor een bedrag van meer dan $2 miljard, die nog niet zijn terugbetaald.

Na het faillissementsverzoek van FTX op 11 november 2022 trad Sam Bankman-Fried af als CEO. De nieuwe CEO, John Ray III, leidt nu het faillissementsproces en is begonnen met een openbare interne audit om transparantie te bevorderen. Uit deze audit is gebleken dat FTX zijn klanten ongeveer $7 miljard aan liquide middelen verschuldigd is.

De rechtszaak tegen Friedberg is een volgende stap om enige verlichting te bieden aan de schuldeisers van FTX.

Exchange nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Changpeng Zhao definitief verbannen van Binance na schikking met Amerikaanse Justitie
Binance-topman vast in Nigeria: “Waarom doen jullie mij dit aan?”
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?