Tether coin
Stablecoin

Gaat Europa Tether (USDT) verbannen?

Met de uitgebreide MiCA-regelgeving die aan het einde van dit jaar in Europa van kracht wordt, lijkt het steeds waarschijnlijker dat Tether niet meer in deze jurisdictie zal mogen opereren. Het bedrijf achter de grootste stablecoin ter wereld wil of kan namelijk niet voldoen aan de strenge regelgeving. Wat betekent dit voor de cryptomarkt?

De opkomst van USDC

Tether, de grootste stablecoin ter wereld, behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een recordwinst van $4,52 miljard. Desondanks neemt het marktaandeel langzaam af, momenteel ongeveer 69%. Tegelijkertijd wint Circle’s USDC, een gereguleerd alternatief, terrein met een marktaandeel van 11%.

Een belangrijke reden voor het afnemende marktaandeel van Tether’s USDT-stablecoin is de naderende inwerkingtreding van de MiCA-regelgeving op digitale activa in Europa. In anticipatie op deze regelgeving hebben beurzen zoals OKX al USDT-handelsparen in de Europese Economische Ruimte geschrapt. Kraken overweegt eveneens een soortgelijke stap.

Zet Europa zichzelf buitenspel?

Met het mogelijk wegvallen van de grootste stablecoin in Europa, hopen sommigen dat euro-stablecoins prominenter worden. De euro is tenslotte de munteenheid van Europa en zou de voorkeur genieten. Echter, wereldwijd domineren USD-stablecoins en hebben andere valuta’s moeite om een voet tussen de deur te krijgen.

Als de markt zich aanpast aan deze nieuwe regelgeving, kan dit goed uitpakken. Maar als Europa door deze verschuiving geïsoleerd raakt terwijl de rest van de wereld een andere richting inslaat, kan het continent zichzelf wellicht buitenspel zetten.

De kans is echter groot dat Europese handelaren eenvoudig zullen overstappen van USDT naar USDC. Dit biedt een enorme kans voor Circle en zijn USDC-stablecoin om hun positie in de Europese markt te versterken. Circle heeft nog geen vergunning maar lijkt wel te gaan voldoen aan de MICA-regelgeving.

Stablecoin nieuws

Eerste Goud- en Zilver-Stablecoins binnenkort gelanceerd op de XRP Ledger
PayPal breidt stablecoin PYUSD uit naar Solana-blockchain
Nick van Eck: Stablecoins die rente betalen zijn geen stablecoins
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken