gary gensler
Regulatie

Gary Gensler’s vertrek bij de SEC lijkt nabij: Wat betekent dit voor de crypto-industrie?

Gary Gensler zal binnenkort mogelijk worden vervangen als voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), en dit vooruitzicht zorgt voor opluchting in de cryptowereld.

Gensler heeft zich weinig populair gemaakt door zijn harde aanpak van crypto-bedrijven. In plaats van specifieke regelgeving voor de sector in te voeren, koos hij ervoor bestaande effectenwetten te gebruiken om handhavingsmaatregelen op te leggen.

Gensler’s vertrek lijkt eerder te komen dan gepland

Officieel loopt Gensler’s termijn pas af in januari 2026, maar de kans is groot dat hij eerder vertrekt. Mocht Donald Trump de komende presidentsverkiezingen winnen, dan wordt het waarschijnlijk dat Gensler zal aftreden. Toen hem onlangs werd gevraagd of hij zou opstappen als Trump president wordt, reageerde Gensler met een glimlach: “Verkiezingen hebben gevolgen.”

Hoewel zijn vertrek nog niet definitief is, verwachten velen dat zijn controversiële aanpak van de cryptosector op korte termijn ten einde komt.

Een erfenis van handhaving, maar zonder nieuwe regels

Gensler’s tijd bij de SEC heeft hem weinig vrienden opgeleverd binnen de cryptosector. Zijn strategie van ‘regulation by enforcement’—waarbij bestaande wetten werden gebruikt om bedrijven aan te pakken in plaats van nieuwe regels in te voeren—werd door velen als agressief gezien. Ondanks zijn ervaring, waaronder zijn rol tijdens de financiële crisis van 2008, is er veel kritiek op zijn aanpak. De cryptosector verwacht dan ook dat een nieuwe voorzitter een mildere koers zal varen.

Is een nieuw tijdperk voor crypto-regulering nabij?

In het Amerikaanse Congres is de roep om duidelijke regelgeving voor digitale activa sterker geworden. Een duidelijk wettelijk kader zou bedrijven in de sector meer zekerheid bieden en voorkomen dat ze vastlopen in juridische gevechten met de SEC. Hoewel de meerderheid van het Huis van Afgevaardigden al een wetsvoorstel heeft goedgekeurd, blijft de goedkeuring in de Senaat nog uit. Als dit voorstel wordt aangenomen, zal de SEC worden gedwongen om volgens specifieke regels voor crypto te handelen, wat een einde kan maken aan de conflicten tussen de toezichthouder en de cryptosector.

De toekomst van de SEC en de crypto-industrie

Ondanks zijn impopulariteit binnen de cryptowereld, heeft Gensler enkele overwinningen geboekt, waaronder strengere regels voor crypto-bewaarders. Toch lijkt de sector opgelucht over het vooruitzicht van zijn vertrek. Critici, zoals Sheila Warren van de Crypto Council for Innovation, stellen dat de VS “in het duister opereert” als het gaat om crypto-regulering, en dat een frisse start bij de SEC broodnodig is.

Veel analisten verwachten dat de SEC onder een nieuwe voorzitter een andere koers zal varen, die meer in lijn ligt met de wensen van de cryptosector. Een verandering in leiding kan mogelijk leiden tot een beter gereguleerde en minder conflictueuze toekomst voor de Amerikaanse crypto-industrie.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Tesla, Elon Musk en Warner Bros. aangeklaagd voor gebruik van Blade Runner 2049-beelden tijdens promotie van robotaxi’s
Poetin bekritiseert Amerikaanse sancties: 95% van Russische handel nu zonder dollar
Japanse politicus stelt verlaging voor van crypto-belasting naar 20%
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki waarschuwt voor gigantische crash: Bitcoin koers kan dalen tot $5000
Elon Musk praat voor het eerst over Ripple (XRP)
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk