Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Er is een rechtszaak aangespannen tegen Google nadat ze recentelijk hun privacybeleid hebben bijgewerkt. De techgigant wordt nu beschuldigt van het misbruiken van enorme hoeveelheden van gegevens voor het trainen van hun AI. Hieronder valt ook auteursrechtelijk beschermd materiaal.
Eergisteren is er dan ook een class-action-rechtszaak aangespannen door 8 personen in de Verenigde Staten. Deze 8 personen zouden naar verluidt “miljoenen groepsleden” vertegenwoordigen, waaronder internetgebruikers en auteursrechthouders. Van deze gebruikers en houders zouden hun privacy en eigendomsrechten geschonden zijn.
In de openingsverklaring beschuldigen de eisers Google van ‘het in het geheim verzamelen van gegevens’ om zijn AI-producten zonder hier eerst toestemming voor te vragen. En dit laatste mag niet zomaar.
Het is zeer recentelijk aan het licht gekomen dat Google in het geheim alles heeft gestolen dat ooit door honderden miljoenen Amerikanen op internet is gemaakt en gedeeld.
Doordat het privacybeleid van Google nu aangepast is, kan het nu in theorie alle openbaar beschikbare gegevens gebruiken voor trainingsdoeleinden op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
De rechtszaak wijst op het feit dat de beslissing van Google niet alleen rechten schendt, maar het ook een “oneerlijk voordeel” geeft ten opzichte van zijn concurrenten, die gegevens rechtmatig moet verkrijgen of kopen om hun AI mee te trainen. Ryan Clarkson van Clarkson Law Firm, de advocaat van de eisers, zei in een verklaring het volgende:
Google moet voor eens en voor altijd begrijpen: het is niet de eigenaar van het internet, het is niet de eigenaar van onze (creatieve) werken, het is niet de eigenaar van onze uitingen van onze persoonlijkheid, foto’s van onze families en kinderen, of wat dan ook, simpelweg omdat we het online delen.
De eisers hebben laten weten dat puur omdat iets openbaar gevonden kan worden het niet betekent dat dit ook automatisch vrij gebruikt mag worden voor welk doel dan ook.
Alhoewel het nog onduidelijk is hoe de rechtszaak precies zal gaan verlopen, zou Google mogelijk tot zo’n $5 miljard aan schadevergoeding moeten betalen. Dit is namelijk wat de eisers vragen. Ook wordt verzocht dat Google in de toekomst eerst toestemming vraagt voordat het zomaar dergelijke data gaat gebruiken.
Dit houdt op zijn beurt onder andere in dat gebruikers zich moeten kunnen afmelden voor de “ongeoorloofde gegevensverzameling”, samen met de mogelijkheid om reeds bestaande gegevens te verwijderen of “billijke compensatie” te bieden aan eigenaren van de gegevens.
Het is niet de eerste keer dat een AI-maker aangeklaagd wordt vanwege de manier waarop data verzameld wordt. Eerder werd de maker van ChatGPT, OpenAI, al aangeklaagd voor ongeveer dezelfde redenen. Verwacht wordt dan ook dat dit niet de laatste keer zal zijn.
XRP stijgt 20% na geruchten over mogelijk aftreden SEC-voorzitter Gary Gensler. Wat betekent dit voor de cryptomarkt? Lees meer!
Dit voorstel moet nog goedkeuring krijgen van het parlement, maar heeft al veel aandacht getrokken binnen de cryptowereld.
Met deze schuldbekentenis ligt de focus nu op een mogelijke schadevergoeding en de aankomende hoorzitting.
Elon Musk zou de Amerikaanse centrale bank willen opheffen. Wat moeten we daarvan denken? Is dat realistisch?
Lees over de indrukwekkende stijging van Dogecoin na de presidentsverkiezingen in de VS. De memecoin laat investeerders winst maken en DOGE-miljonairs ontstaan.
Robert Kiyosaki, bekend van Rich Dad Poor Dad, waarschuwt Bitcoin-investeerders voor overmatige hebzucht. Lees zijn belangrijke inzichten.