Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is een fonds dat 3,12 procent van alle Bitcoin in handen heeft. In totaal gaat het om 640.000 Bitcoin, een indrukwekkende hoeveelheid. Het probleem met GBTC is dat de aandelen al maanden onder de boekwaarde van de assets handelen.
Waar de GBTC lange tijd de enige optie was voor het institutionele publiek om in Bitcoin te investeren, is dat niet langer het geval. Het gevolg daarvan is dat de interesse in GBTC langzaam opdroogt en dat heeft gevolgen voor de koers. Op vrijdag 23 september sloot GBTC de beursdag met een korting van 35,18 procent af ten opzichte van de marktwaarde van de 614.000 Bitcoin.
Voor investeerders is GBTC lange tijd een geweldig alternatief geweest om Bitcoin exposure te krijgen, ondanks de managementkosten van 2 procent per jaar. Voornamelijk omdat het zo eenvoudig is om via GBTC Bitcoin te kopen voor mensen zonder technische kennis. Bijzonder is dat het fonds lange tijd boven de waarde van Bitcoin handelde. Daar kwam na de lancering van de eerste Canadese spot Bitcoin ETF in februari 2021 verandering in.
Grayscale zelf hoopt GBTC binnen afzienbare tijd om te kunnen zetten in een spot Bitcoin ETF. Daar ligt de Securities and Exchange Commission (SEC) voorlopig echter nog continu voor. Grayscale werd in juni voor het laatst afgewezen. Een goedkeuring heeft de potentie om de ‘korting’ van 35,18 procent weer terug te brengen naar nul.
In tegenstelling tot bij een ETF, kunnen de aandelen van Grayscale niet worden vernietigd of gecreëerd op basis van vraag en aanbod. Dit is waarom de koers nu zo onder de marktwaarde van de Bitcoin hangt. Inmiddels heeft Grayscale de SEC aangeklaagd, maar het kan nog jaren duren voordat de rechter uitspraak doet en de investeerders redding biedt.
Bitcoin risico bereikt piekniveau volgens Willy Woo. Lees waarom analisten waarschuwen voor winstneming en verhoogde volatiliteit.
Amerikaanse entiteiten versterken hun positie op de Bitcoinmarkt. Ontdek hoe institutionele investeringen en overheidsbeleid deze trend hebben gestimuleerd.
Is Bitcoin goedkoop rond de koers van 92.000 dollar, of moeten we ons zorgen maken over het einde van de bullmarkt?
Cryptomarkt en aandelen dalen scherp door stijgende obligatierentes en economische zorgen. Bitcoin en altcoins verliezen fors, technologiebedrijven onder druk.
Ontdek waarom je meer dan 2.601 XRP nodig hebt om tot de top 10% houders te behoren volgens een expert.
Elon Musk waarschuwt dat zijn plannen om inflatie te bestrijden de vraag naar Bitcoin kunnen verminderen. Ontdek de mogelijke impact.