Het energieverbruik van Bitcoin is vergelijkbaar met Tsjechië

Naarmate de Bitcoin hash-rate nieuwe hoogtepunten bereikt, blijft de geschatte milieu-impact van het netwerk ook toenemen.


Nieuwe pieken

Het geschatte energieverbruik en de milieu-impact van Bitcoin bleef groeien tot de maand mei, waarna het enorm daalde toen de mining beloningen gehalveerd werden.

Echter, het duurde niet lang voordat hashrate weer begon te klimmen, en deze maand bereikten het zelfs niveaus die sinds maart ongezien waren.

Digiconomist, houdt het geschatte totale stroomverbruik van het hele Bitcoin-netwerk bij. Volgens hen wordt momenteel geschat dat Bitcoin vanaf donderdag 67,927 terawattuur (TWh) per jaar verbruikt. Dat is iets lager dan de recente piek van 68.916 TWh op 4 september.

Die recente piek was de hoogste op de dag van de halvering, en ligt dicht bij de cijfers van half maart. Toen was het geschatte verbruik sterk gedaald als gevolg van de COVID-19-crash van Bitcoin. De piek van deze maand is ook een stijging van meer dan 12% ten opzichte van juli.


Vergelijkbaar met Tsjechië

Volgens het laatste geschatte energieverbruik van Bitcoin vergelijkbaar met het land Tsjechië. Het energieverbruik van Bitcoin is nu hoger dan het energieverbruik van landen als Zwitserland, Koeweit en Algerije.

Digiconomist schat de koolstofvoetafdruk van Bitcoin op 32,27 Mt CO2, of vergelijkbaar met die van Azerbeidzjan, met een productie van elektronisch afval die vergelijkbaar is met die van Luxemburg met 10,81 kt.

Ondertussen heeft één enkele Bitcoin-transactie naar schatting dezelfde ecologische voetafdruk als 709.007 VISA-transacties, het bekijken van 47.267 uur aan YouTube-video’s, of het stroomverbruik van een gemiddeld Amerikaans huishouden gedurende 20 dagen.


Voorzichtige schatting

Dit zijn echter slechts schattingen en er is veel discussie over of er rekening gehouden wordt met de efficiëntere moderne miningactiviteiten. Een rapport van Alex de Vries, oprichter van Digiconomist, suggereert echter dat de schattingen aanzienlijk kunnen worden onderschat.

Dat artikel maakte bijvoorbeeld een voorzichtige schatting van het totale energieverbruik van het Bitcoin-netwerk op 87,1 TWh op 30 september 2019. Digiconomist maakte echter een schatting van 73,21 TWh voor dezelfde datum.

De hash-snelheid van Bitcoin, of de totale gecombineerde rekenkracht over het hele netwerk, heeft op 8 september een nieuwe piek bereikt. De hash-snelheid en het geschatte stroomverbruik zijn nauw met elkaar verweven.