Bitcoin Nieuws

Het jaar 2022 in vogelvlucht en de verwachtingen voor Bitcoin in 2023

Het jaar 2022 was er eentje om snel te vergeten voor Bitcoin. Als we er drie zaken moeten uitpikken die verantwoordelijk waren voor de negatieve koersen, dan waren dat ongetwijfeld de implosie van Terra in mei, de ineenstorting van FTX in november en natuurlijk de keiharde renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Inmiddels begint het momentum weer de goede kant op te vallen, maar we zijn er nog niet.

Het afgelopen jaar in vogelvlucht

Te beginnen met de twee belangrijkste gebeurtenissen binnen de industrie van het afgelopen jaar, de spectaculaire implosies van Terra en FTX. De eerste paar maanden van 2022 was het optimisme rondom Terra en de UST stablecoin van het project gigantisch. Terra begon zelfs grote hoeveelheden Bitcoin te kopen om de waarde van de stablecoin te dekken. Veel mensen hadden het gevoel dat Do Kwon en zijn team een manier hadden bedacht om een algoritmische stablecoin in leven te houden.

Dat veranderde compleet op 12 mei 2022. De stablecoin van Terra verloor de koppeling met de Amerikaanse dollar, er moesten biljoenen aan LUNA bijgeprint worden om het project te redden en ook de Bitcoin-reserves boden niet de steun die nodig was. Met het omvallen van Terra ging er voor ruim 40 miljard dollar aan vermogen in rook op en kwamen grote partijen binnen de industrie in de problemen.

De Bitcoin koers daalde flink en ook partijen als Three Arrows Capital en Celsius bleken in te grote mate afhankelijk van het project. Dat resulteerde in een kettingreactie van faillissementen, die uiteindelijk ook FTX raakte. Lange tijd leek het echter nog heel goed te gaan met het beursplatform.

FTX, Alameda Research en Sam Bankman-Fried leken op sommige momenten zelfs de redders van de industrie. In de media leek het alsof ze met miljarden wilden smijten om de boel overeind te houden. Maar in november 2022 kwamen we erachter dat dit allemaal bluf was vanuit FTX en dat het beursplatform zelf de zaakjes allesbehalve op orde had. Als gevolg van het omvallen van FTX donderde de Bitcoin koers uiteindelijk zelfs naar 15.500 dollar per stuk.

De bull keert terug

Nu zijn we iets meer dan twee weken bezig aan het nieuwe jaar en begint het bullish momentum onverwacht snel terug te keren. Onverwacht snel, omdat er aan de macro-economische situatie nog weinig is veranderd. De inflatie is op het moment van schrijven alweer stevig gedaald, maar staat in de Verenigde Staten nog altijd op 6,5 procent. Daarmee zijn we ver verwijderd van de doelstelling van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) van 2 procent.

De kans is wat dat betreft klein dat we op korte termijn met renteverlagingen te maken krijgen. Sterker nog, de verwachting is dat de Federal Reserve zowel in februari als in maart de rente nog met 0,25 procent zal verhogen. Ook is iedereen binnen de Federal Reserve het er unaniem over eens dat de rente in 2023 in ieder geval nog niet omlaag kan.

We zullen het dus nog tenminste een jaar lang moeten doen met deze relatief hoge rente en het is lastig om in dat scenario een positief koersjaar in te beelden voor Bitcoin. Aan de andere kant heeft het omvallen van FTX in november de koers dusdanig omlaag gedrukt, dat de mensen die wilden verkopen dat wellicht al gedaan hebben.

Met andere woorden, de onzekerheid die richting het einde van het jaar heerste is nog altijd niet verdwenen. De huidige koersstijgingen van Bitcoin zijn fantastisch te noemen en zeer welkom na de lastige periode, maar het lijkt te vroeg om de bulls weer compleet het voordeel van de twijfel te geven. We gaan hoe dan ook een spannende periode tegemoet.

Bitcoin nieuws

Miljardair adviseert ondernemers te investeren in Bitcoin
Palihapitiya: ‘Federal Reserve had rente met 0,50 procent moeten verhogen’
Populaire analist: ‘Bitcoin kan nieuwe bullmarkt ingaan’
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin