Bitcoin

Hoeveel impact heeft Bitcoin op het milieu?

Bitcoin (BTC) is net als veel andere cryptocurrencies enorm populair geworden over de laatste jaren. Hiermee is ook het energieverbruik aanzienlijk gestegen. Maar hoeveel impact heeft BTC op dit moment nou eigenlijk op het milieu? In dit artikel lees je meer.


Toename populariteit Bitcoin

Bitcoin heeft over het afgelopen jaar enorme sprongen gezet ten aanzien van wereldwijde acceptatie. Het aantal BTC-gebruikers is als gevolg hiervan enorm toegenomen, wat zich terug laat zien in de waarde ervan. Waar 1 BTC op 1 januari 2020 nog voor circa $7.000 verhandeld werd, is die waarde nu gestegen naar circa $58.000.

Deze toename in populariteit heeft ervoor gezorgd dat er ook meer Bitcoin-miners de markt inmiddels betreden zijn. Dit in combinatie met de halving uit mei 2020 heeft ervoor gezorgd dat het stroomverbruik van BTC aanzienlijk gestegen is. Dit blijkt ook uit data afkomstig van de University of Camebridge. Uit deze data blijkt dat geschat wordt dat Bitcoin momenteel 133.65 TWh per jaar verbruikt, met een theoretische ondergrens van 41.83 TWh en een theoretische bovengrens van 459.73 TWh. Hiermee verbruikt Bitcoin 0.61% van het totale wereldwijde energieverbruik per jaar.

In onderstaande grafiek is de enorme toename van stroomverbruik te zien over de periode oktober 2015 – maart 2021 van het Bitcoin-netwerk.

Bron: University of Cambridge

Hoger stroomverbruik dan landen als Zweden en Oekraïne

Wanneer je deze 133 TWh gaat vergelijken met het stroomverbruik van andere landen, dan verbruikt Bitcoin nu meer stroom dan heel Zweden (131.80 TWh). Ook verbruikt het meer dan Oekraïne in een jaar tijd verbruikt (128.81 TWh).

Met het huidige stroomverbruik staat Bitcoin op plaats 27 van landen die het meeste stroom verbruiken. Hiermee staat Bitcoin net achter landen als Maleisië, Egypte en Polen. China verbruikt verreweg het meeste stroom (6453.17 TWh), gevolgd door de Verenigde Staten (3989.57 TWh) en India (1277.17 TWh).

Geschat wordt dat Bitcoin jaarlijks circa 40.91 Metrische tonnen (Mt) aan CO2 uitstoot. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2 uitstoot van Zwitserland.

Bron: University of Cambridge

Ook Ethereum verbruikt steeds meer stroom

Naast Bitcoin, heeft ook Ethereum (ETH) een enorme toename in populariteit gezien, met name door de recente toename in populariteit van NFT’s. Deze nieuwe positieve ontwikkeling heeft echter als gevolg dat het stroomverbruik van Ethereum ook significant gestegen is. Uit data afkomstig van Digiconomist, blijkt dat Ethereum op 21 maart 2021 28,997 TWh stroom heeft verbruikt. Dit is vergelijkbaar met het gehele stroomverbruik van Ierland. Hiermee is het stroomverbruik van Ethereum bijna verdubbeld sinds 1 januari 2021, toen het stroomverbruik nog op circa 14,71 TWh lag.

Het stroomverbruik van Ethereum over de laatste jaren zie je in onderstaand figuur.

Bron: Digiconomist

Energie uit groene opwekkers

In oktober 2020 is door de Cambridge University Centre for Alternative Finance onderzocht of crypto-miners gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen en zo ja, hoeveel dit er dan precies zijn. Hieruit bleek dat 76% van de miners gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen als onderdeel van hun totale elektriciteitspakket. Door de vraag naar enorme hoeveelheden stroom, wordt echter slechts 39% van alle stroom die bij cryptocurrencies verbruikt worden opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen.

De populairste bron voor hernieuwbare energie bij crypto-miners blijkt waterkracht te zijn. 62% van de mining bedrijven hebben namelijk aangegeven dat zij van deze energiebron gebruik maken. Ongeveer 17% van de mining bedrijven wereldwijd maken gebruik van windenergie, zo’n 15% heeft van zonne-energie gebruik gemaakt en zo’n 8% maakt gebruik van geothermische energie.

Hiermee wordt echter nog 61% van het totale energieverbruik opgewekt uit fossiele brandstoffen, waarvan steenkool een groot deel vertegenwoordigt. Dit komt doordat fossiele brandstoffen in sommige gevallen voor lage elektriciteitskosten kunnen zorgen. Toch worden er grote stappen gezet bij hernieuwbare energiebronnen. Zo worden er steeds meer wind- en zonneparken gebouwd waardoor er op een groene manier stroom kan worden opgewekt. De opbouw van deze parken kan echter enige tijd in gebruik nemen, waardoor het nog even kan duren voordat er grote veranderingen zullen plaatsvinden in het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen.

Bitcoin nieuws

Bitwise wil ETF lanceren met bedrijven die Bitcoin inkopen, zoals MicroStrategy
Is het al te laat om Bitcoin te kopen?
77% kans dat techreuzen zoals Apple en Google in Bitcoin investeren
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki: Er komt een gigantische financiële crash aan – investeer in deze 3 assets
Gigantische crypto-crash – Wat is er aan de hand?
Edo Farina: Waarom 1.000 XRP bezitten je kan leiden naar financiële vrijheid
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk