Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De financiële toezichthouder van Hongkong, de Securities and Futures Commission (SFC), heeft een nieuwe set regels opgesteld voor Bitcoin en crypto-exchanges. Het nieuws werd bekendgemaakt door Ashley Alder, de CEO van de SFC.
De nieuwe regels hebben betrekking op Know-Your-Customer (KYC)-eisen, het tegengaan van witwassen, en beschrijven daarnaast in detail hoe exchanges dienen om te gaan met hun fondsen en klanten.
“Een platform moet zich houden aan de KYC-voorschriften die van toepassing zijn op een gelicenseerde ondernemingen. Het moet alle logische stappen zetten om de volledige en correcte identiteit van klanten vast te stellen. Ditzelfde geldt voor de financiële situatie, investeringservaring en doelstellingen van haar klanten.”
In een officieel document beschrijft de Hongkongse FSC de nieuwe wetgeving in detail. Hieruit blijkt dat crypto-exchanges alleen producten en services mogen leveren aan “professionele investeerders”. In het document staat ook dat exchanges een onafhankelijke controleur moeten hebben. Bovendien mogen ze hun productaanbod niet mogen aanpassen of uitbreiden zonder goedkeuring van de wetgever.
De nieuwe regels voor crypto-exchanges komen bijna een jaar nadat de SFC voor het eerst richtlijnen voor de markt op papier zette, eind 2018. Volgens Alder is het dan ook een voortzetting van de eerste stappen die destijds zijn gemaakt . Met de nieuwe wetten zet Hongkong daarom een nieuwe stap in de richting van een gereguleerde crypto-markt die onder controle van de overheid is.
Op Twitter laat Dovey Wan, investeerder en mede-oprichter van Primitive Crypto, weten dat het nieuws uit Hongkong belangrijk is voor de gehele crypto-markt. Volgens haar is de kans groot dan de exchange Huobi met de nieuwe wetgeving volledig legale status zal kunnen verkrijgen. In een tweet schrijft ze dat Huobi hiermee waarschijnlijk de eerste Chinese exchange zal zijn die voor de wet wordt goedgekeurd:
“Gezien het feit dat Huobi al plannen heeft om naar de HKex [de beurs van Hong Kong, red.] te gaan, zal het voor hun een groot voordeel zijn dat ze de eerste legale Chinese crypto-exchange worden.”
In een hieropvolgend bericht legt ze uit:
“Huobi is in feite een Chinese exchange, die wordt gerund door een Chinees team op het vasteland en vooral Chinese klanten heeft.
In 2017 hebben ze veel moeite gedaan om een “buitenlands” imago te verkrijgen, nadat China crypto had verboden.”
In maart van dit jaar bracht de SFC reeds regelgeving uit voor zogenaamde ‘security token offerings’. De instantie bepaalde toen dat security tokens “waarschijnlijk als securities worden beschouwd” onder de bestaande wetgeving in Hongkong.
Vandaag bracht de HKMA, die functioneert als centrale bank van Hongkong, nieuws naar buiten over een samenwerking met de Chinese centrale bank (PBoC). Volgens het persbericht gaat de HKMA samenwerken met de digitale valuta-tak van de PBoC. Gisteren werd bekend dat diezelfde onderzoekstak van de PBoC een overeenkomst heeft gesloten met tech-gigant Huawei. In deze samenwerking gaan de bank en het reuzenbedrijf samen onderzoek doen naar fintech-ontwikkelingen.
Het bericht van de Hongkongse autoriteiten is het zoveelste nieuwsfeit over China’s blokchain- en crypto-strategie de laatste weken. Sinds president Xi eind oktober in een speech opperde de ontwikkeling van de blockchain-sector te stimuleren, lijken de Chinese autoriteiten hun opvattingen over cryptocurrencies en blockchain in rap tempo bij te stellen. Deze week liet de Chinese overheid weten dat het minen van cryptocurrency niet langer wordt beschouwd als “ongewenste industrie”. Vorige week werd bekend dat Binance, ’s werelds grootste crypto-exchange, plannen heeft om een kantoor in China te heropenen.