HongKongAI
Regulatie

Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector

De regering van Hongkong staat op het punt om eind oktober nieuw beleid in te voeren met betrekking tot het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de financiële sector. Dit beleid is gericht op het stimuleren van de toepassing van AI in traditionele markten zoals handelsactiviteiten, investment banking, en de cryptomarkt van Hongkong.

Kader voor ethisch gebruik van AI in de financiële markten

De Financial Services and the Treasury Bureau (FSTB), een overheidsorgaan verantwoordelijk voor de uitvoering van financieel beleid, werkt momenteel aan een kader voor het ethisch gebruik van AI in de financiële markten. Volgens een rapport van Bloomberg, dat anonieme bronnen citeert, is het beleidsdocument in de maak en wordt er momenteel feedback verzameld van verschillende sectoren.

De definitieve AI-richtlijnen zullen naar verwachting worden gepresenteerd tijdens de Hong Kong FinTech Week, die plaatsvindt van 28 oktober tot 1 november. Een woordvoerder van de FSTB verklaarde dat de regering wereldwijd ervaringen volgt om het verantwoorde gebruik van AI in de financiële sector te bevorderen. Later dit jaar zal een beleidsverklaring worden uitgebracht waarin het standpunt en de aanpak van de regering ten aanzien van AI in de financiële sector worden uiteengezet.

Ondanks de aanhoudende spanningen tussen de VS en China, waarbij het gebruik van prominente AI-tools zoals ChatGPT van OpenAI en Gemini van Google in Hongkong is verboden, blijft de regio inzetten op de ontwikkeling en implementatie van AI-diensten op lokaal niveau.

Eerder al generatieve AI-richtlijnen gepubliceerd

Eerder, in augustus, publiceerde de Hong Kong Monetary Authority (HKMA) al richtlijnen voor het gebruik van generatieve AI in consumentgerichte toepassingen. Deze richtlijnen moeten eindgebruikers beschermen en benadrukken het belang van governance, transparantie en gegevensbescherming. Alan Au, uitvoerend directeur van de afdeling bankgedrag van de HKMA, onderstreepte de toenemende toepassing van AI in verschillende domeinen, zoals chatbots, gepersonaliseerde diensten, en robo-adviseurs.

De HKMA benadrukte ook dat de raad van bestuur en het senior management van financiële instellingen volledig verantwoordelijk worden gehouden voor de beslissingen omtrent het gebruik van generatieve AI, met een sterke focus op de beveiliging van klantgegevens.

Dit nieuwe AI-beleid markeert een belangrijke stap in de verdere digitalisering en innovatie van de financiële sector in Hongkong.

Regulatie nieuws

Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’