India Independence Day
Regulatie

India handhaaft belastingtarief voor cryptotransacties ondanks oproepen tot wijziging

Tijdens de begrotingspresentatie voor het fiscale jaar 2024/25 kondigde de Indiase minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, aan dat het belastingtarief bij bron (TDS) voor cryptocurrency-transacties ongewijzigd blijft op 1%. Deze mededeling kwam 5 maanden na de presentatie van de interim-begroting in februari, waarin dit tarief werd gehandhaafd.

Zorgen over impact van de regelgeving

De in april 2022 door het parlement aangenomen regeling zorgde voor een scherpe daling in het handelsvolume binnen de Indiase crypto-industrie. Deze terugval leidde tot zorgen over de impact van de regelgeving op de marktactiviteit.

Vertegenwoordigers van de industrie hebben sindsdien gepleit voor een verlaging van het TDS-tarief van 1% naar 0,01% en de invoering van een progressief belastingstelsel op winsten. Ze benadrukten ook de noodzaak om verliezen te verrekenen met winsten om een eerlijker belastingkader te creëren.

Ondanks deze oproepen blijft het tarief van 1% van kracht. Ook het vlakke inkomstenbelastingtarief van 30% op inkomsten uit cryptoactiva, zoals uiteengezet in de interim-begroting, blijft gehandhaafd. Dit beleid is van toepassing op zowel cryptohandel als investeringen.

Al langer verwacht dat belastingregime gehandhaafd zou worden

Minister van Financiën Sitharaman benadrukte dat het besluit de voorzichtige aanpak van de overheid weerspiegelt. Nischal Shetty, CEO van India’s grootste beurs WazirX, voorspelde in september 2023 al dat de overheid waarschijnlijk het huidige belastingregime zou handhaven.

Sumit Gupta, de oprichter en CEO van CoinDCX, uitte vorige maand in een interview zijn bezorgdheid over de impact van het belastingregime op de lokale crypto-industrie. Hij merkte op dat het hoge belastingtarief de liquiditeit aanzienlijk heeft verminderd en investeerders heeft aangemoedigd over te stappen naar offshore-platforms.

De recente begrotingspresentatie heeft echter wel de belastingen voor investeerders afgeschaft, een stap die door CoinDCX wordt verwelkomd. Gupta benadrukte dat deze maatregel de lokale crypto-industrie zou versterken, die momenteel meer dan 1.000 startups omvat. Toch was het behoud van het TDS-tarief geen positieve ontwikkeling. Gupta verklaarde als slot het volgende:

“Voor investeerders hadden we in deze begroting enige versoepeling van het belastingkader verwacht. Wij zullen blijven aandringen op rationalisatie van het belastingkader, wat onder meer inhoudt dat de TDS wordt verlaagd naar 0,01%, dat verliezen op VDA-transacties worden verrekend en dat de belasting van 30% op vermogenswinst wordt aangepast.”

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?