Bitcoin Nieuws

Investeren in Bitcoin is een spelletje van de lange termijn

Als je al wat langer meeloopt binnen de Bitcoin-industrie en dan heb ik het echt over een periode van minimaal vijf jaar, dan weet je dat het een spelletje is van de lange termijn. Mensen die net komen kijken hebben vaak het idee dat Bitcoin een manier is om snel rijk te worden, maar de kans is groot dat je dan van een koude kermis thuiskomt. Het jaar 2022 was daar een gigantisch goed voorbeeld van.

De onvoorspelbaarheid van Bitcoin

Als je de grafiek van Bitcoin op de lange termijn erbij pakt, dan zie je al vrij snel dat de extreme dalingen die we vorig jaar zagen niet nieuw zijn. De explosieve koersstijgingen van Bitcoin werden door de jaren heen altijd afgewisseld met keiharde en onverwachte dalingen. Vaak gebeuren deze koersexplosies en dalingen op de momenten dat niemand het verwacht.

In 2021 was de consensus het hele jaar dat het een kwestie van tijd was voordat Bitcoin de 100.000 dollar zou aantikken. Nu zijn we ruim een jaar verder en is de markt al blij met een stijging naar 20.000 dollar. Zo zie je maar hoe snel het allemaal kan lopen en dat het belangrijk is om je niet te laten leiden door emoties.

Het belangrijkste in mijn ogen is om goed te weten wat voor asset Bitcoin is en waarom het een onderdeel van je portfolio moet zijn. In mijn ogen is dat vraagstuk er overigens eentje die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden. Alleen als je die vraag kunt beantwoorden is het mogelijk om een investering in Bitcoin te overleven.

Als je dat namelijk niet kan, dan zul je schrikken van de koersdalingen die we de afgelopen maanden zagen en verkopen. In principe geldt die wijsheid voor iedere investering. Je kunt er nooit van uitgaan alle assets die je koopt alleen maar zullen stijgen, puur omdat je een paar goede verhalen op internet hebt gevonden.

Spelletje van de lange termijn

Bitcoin voor mij persoonlijk een interessante asset vanwege de onveranderlijkheid. Als je vandaag 1 Bitcoin aanschaft, dan is het over 10 jaar nog precies dezelfde Bitcoin. Vrijwel geen enkele andere asset ter wereld kan je diezelfde zekerheid bieden. Ook op het gebied van schaarste is Bitcoin ongeëvenaard. Goud komt wellicht nog het meeste in de buurt, maar als je er objectief naar kijkt, dan moet goud op dit vlak zijn meerdere erkennen in Bitcoin.

We weten van goud bijvoorbeeld niet eens hoeveel er precies in omloop is en al helemaal niet hoeveel er ieder jaar bijkomt. Men schat dat de goudhoeveelheid ieder jaar met ongeveer 1 tot 2 procent stijgt. De inflatie van Bitcoin ligt momenteel op ongeveer 1,7 procent per jaar, maar dat getal gaat na de volgende halving weer door de helft.

De volgende halving staat voor april 2024 op de planning en daarna is Bitcoin de hardste asset op de planeet. Dat is waarom Bitcoin voor mij een spelletje voor de lange termijn is. We weten precies hoeveel er in omloop zijn en ook dat het niet lang meer duurt voordat vrijwel iedere Bitcoin uit de digitale mijnen is gewonnen.

Persoonlijk zet ik erop in dat Bitcoin de capaciteiten heeft om steeds dichter in de buurt van goud te kruipen. Op het moment van schrijven is de market cap van goud nog een factor 20 hoger dan die van Bitcoin en ik denk dat dat verschil groter is dan het hoort te zijn. Je kunt goud niet binnen 10 minuten naar de andere kant van de wereld sturen. Je weet niet meteen of een goudstaaf helemaal echt is en de opslag van goud is ook duurder dan die van Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Handelaar die uitbraak van 2023 voorspelde is extreem bullish
Miljardair Mike Novogratz positief over Bitcoin en crypto
Aantal online Bitcoin ATM’s ziet grootste maandelijkse daling
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden