Iran
Regulatie

Iraanse ambassadeur roept BRICS op tot onafhankelijk financieel systeem

De Iraanse ambassadeur in Moskou, Kazem Jalali, heeft BRICS-landen opgeroepen om een onafhankelijk financieel systeem te ontwikkelen, los van Westerse standaarden.

Tijdens een toespraak op 22 oktober in Dubai uitte Jalali kritiek op het huidige Westerse financiële systeem. Volgens hem zijn de regels zodanig opgesteld dat ze vooral de belangen van Westerse landen dienen, terwijl ontwikkelingslanden benadeeld worden. Hij benadrukte dat BRICS-landen niet afhankelijk moeten blijven van deze normen.

“We mogen ons niet laten leiden door Westerse standaarden die landen in het Globale Zuiden schade toebrengen. Deze normen zijn enkel gericht op het dienen van Westerse belangen,” aldus Jalali.

BRICS moet eigen financiële koers varen

Jalali ziet de huidige situatie als een kans voor BRICS-landen om hun eigen banken en financiële samenwerkingsverbanden op te zetten. Hij pleit voor een volledig alternatief systeem dat onafhankelijk is van het Westen. Vooral op het gebied van anti-terreurmaatregelen en financiële regelgeving zijn Westerse normen volgens hem bevooroordeeld. Jalali onderstreepte dat BRICS de mogelijkheid heeft om eerlijkere standaarden te ontwikkelen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere landen die willen aansluiten.

16e BRICS-top richt zich op financiële onafhankelijkheid

De 16e BRICS-top, die momenteel plaatsvindt in Kazan, Rusland, biedt een platform voor de BRICS-lidstaten om deze onderwerpen verder te bespreken. Rusland, dat in 2024 het voorzitterschap van de organisatie op zich neemt, wil de samenwerking tussen de BRICS-leden versterken. Jalali’s opmerkingen sluiten aan bij de bredere doelstellingen van de top, die zich richten op financiële onafhankelijkheid en diepere samenwerking binnen BRICS.

BRICS breidt uit en vergroot invloed

BRICS werd in 2006 opgericht door Brazilië, Rusland, India en China, en in 2011 uitgebreid met Zuid-Afrika. Dit jaar is ook Iran toegetreden, naast verschillende andere landen die hun banden met BRICS willen versterken. Door deze uitbreiding groeit de invloed van BRICS snel op het wereldtoneel. Jalali ziet dit als een kans om de wereldwijde financiële normen te hervormen.

Volgens hem hebben de BRICS-landen de potentie om nieuwe standaarden te ontwikkelen, zowel voor zichzelf als voor landen die met hen willen samenwerken. “BRICS kan eerlijke normen vaststellen voor zichzelf en voor landen die bereid zijn samen te werken,” zei Jalali in zijn toespraak.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en ontvang een €10 bonus

 
Maak een account aan bij Bitvavo. Stort €10 en krijg een bonus van €10 helemaal gratis. Je betaalt de eerste 7 dagen geen handelskosten over de eerste €10.000 aan transacties. Begin nu!
 

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Nigeria trekt aanklachten tegen Binance-directeur Tigran Gambaryan in, zaak tegen Binance gaat door
Gary Gensler reageert op Trumps uitspraken over zijn mogelijke ontslag
Voormalige CEO van Australische cryptobeurs aangeklaagd voor verduistering van $1,47 miljoen
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki onthult: Dit is de beste investering van nu – en het is niet Bitcoin of goud
Robert Kiyosaki waarschuwt voor gigantische crash: Bitcoin koers kan dalen tot $5000
Elon Musk praat voor het eerst over Ripple (XRP)
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk