Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
De Amerikaanse programmeur en blockchain-ontwikkelaar Jed McCaleb mag zijn XRP-voorraad de komende jaren sneller gaan verkopen. McCaleb is als mede-oprichter van Ripple in bezit van een gigantische hoeveelheid XRP-tokens, waarover hij eerder al dreigde ze op de markt te dumpen. Dat werd voorkomen door een deal tussen het bedrijf en de mede-oprichter, waardoor McCaleb momenteel maar een kleine hoeveelheid XRP per dag mag verkopen. Volgens die deal mag hij echter vanaf 2020 meer tokens van de hand gaan doen, en in 2021 nóg meer. Wat gaat dat betekenen voor de XRP-koers?
Jed McCaleb was, voordat hij blockchain-netwerk Stellar oprichtte, een van centrale figuren bij de oprichting van Ripple Inc. In 2012 begon hij samen Chris Larsen het bedrijf OpenCoin, dat in 2015 werd omgedoopt tot Ripple. Op dat moment was McCaleb daar echter al vertrokken na een (meningsverschil) om zijn eigen crypto-droom te verwezenlijken. De precieze reden voor zijn vertrek is niet duidelijk, maar het was in ieder geval geen vrolijk afscheid. David Schwartz, eveneens een van Ripple’s eerste developers, schreef in 2017 op Quora het volgende:
“Jed had een lange reeks slechte ideeën die Ripple niet wilde doorvoeren. Dus Jed begon Stellar op basis van die ideeën. […] Toen het duidelijk werd dat al zijn afgewezen voorstellen slecht waren, draaide Stellar bij en werd het een kopie van Ripple.”
Met het vertrek van McCaleb ontstond echter een groot probleem. Hij was in bezit van meer dan 9 miljard XRP-tokens, en dreigde die op de markt te dumpen. Na rechtszaken en onderhandelingen sloten de twee partijen een akkoord over de verkoop McCaleb’s tokens. Deze afspraken leiden regelmatig tot giga-transacties van Ripple naar de ex-medewerker. In het akkoord staat onder andere een verkooplimiet per dag. Hierdoor is de Stellar-CTO nog altijd in bezit van ruim een miljard dollar in XRP (zo’n 4,5 miljard tokens). Volgens Schwartz is het dan ook ironisch dat McCaleb zo rijk is geworden met crypto:
“Jed wilde zijn XRP snel dumpen, en Ripple heeft hem toen gestopt met een reeks rechtszaken. Met dank aan Ripple’s weigering zal Jed’s XRP waarschijnlijk meer dan een miljard waard zijn. Hij zal waarschijnlijk de enige persoon zijn die ‘self-made’ miljardair is ondanks zijn eigen inspanningen.”
Nog altijd heeft McCaleb dus ruim 4% van alle XRP in bezit. Volgens de afspraken tussen hem en Ripple mag hij in 2020 33% meer tokens verkopen: 1 miljard ten opzichte van 750 miljoen. In 2021 mogen er zelfs 2 miljard tokens verkocht worden door de Amerikaan. Ripple was destijds bang was voor de gevolgen van een grootschalige verkoop, en dit leidt tot onrust bij XRP-investeerders. Als McCaleb daadwerkelijk 2 miljard tokens zal verkopen binnen een jaar, zal dit ongetwijfeld negatieve gevolgen hebben voor de prijs. Dat was immers ook het argument van het Californiaanse bedrijf in hun rechtsproces in 2013. Hoewel de hoeveelheid XRP in omloop sindsdien sterk is toegenomen, zou een dergelijke dump ongetwijfeld ook nu invloed hebben op de prijs.
XRP-investeerders zijn daarom in afwachting wat de verkoop van 1 miljard tokens binnen een jaar zal doen met de koers. Hoewel Ripple een zelf-regelend mechanisme heeft voor ’token releases’ uit haar eigen escrows, zal ook dat systeem niet bestand zijn tegen 1 miljard extra tokens in omloop. Per maand worden er een miljard XRP uit de escrow beschikbaar gemaakt, waarna de niet-verkochte tokens weer terug in de escrow worden geplaatst. Nog altijd is het merendeel (ruim 55 miljard XRP) opgeslagen in dergelijke accounts, die in het beheer zijn van Ripple Inc. Zij publiceren regelmatig gegeven over de gedane token distributions, in de hoop protesten uit de community te beperken. Recent gaan er regelmatig stemmen op dat Ripple de koers zou manipuleren, en werd er een oproep gedaan om escrow-releases te stoppen. Er waren zelfs enkele voorstanders van een XRP-fork om de blockchain over te nemen.
Dat alles kwam echter niet van de grond. Zodoende blijven investeerders hoopvol dat de koers in 2020 beter zal presteren dat in 2019, dat een ronduit teleurstellend jaar is voor de XRP-prijs. Het is voor hen te hopen dat McCaleb afziet van een grootschalige token-dump in het nieuwe jaar.