gevangenis
Regulatie

Juan Tacuri krijgt 20 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in wereldwijd cryptocurrency Ponzi-schema

Een prominente promotor van het internationale Ponzi-schema Forcount, Juan Tacuri, is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf door een federale rechtbank in New York. De veroordeling volgt op zijn betrokkenheid bij een grootschalig frauduleus schema waarbij duizenden slachtoffers wereldwijd werden misleid. Tacuri speelde een sleutelrol in de oplichting die via cryptocurrency werd uitgevoerd.

Er werden valse beloften gemaakt

Forcount, dat later werd omgedoopt tot Weltsys, lokte investeerders met beloften van gegarandeerde winsten uit cryptocurrency-handel en -mining. In werkelijkheid werden de investeringen van slachtoffers gebruikt om promotors zoals Tacuri te verrijken. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie voor het Southern District of New York liet weten dat Tacuri zich met name richtte op Spaanstalige gemeenschappen.

Damian Williams, de Amerikaanse aanklager, verklaarde: “Alhoewel Tacuri beweerde betrokken te zijn bij geavanceerde cryptobeleggingen, voerde hij in feite een klassiek Ponzi-schema uit. Hij was een van de belangrijkste promotors van het Forcount-schema en haalde miljoenen dollars binnen van hardwerkende slachtoffers, maar in plaats van hun geld te investeren, besteedde hij het aan zichzelf.”

Ponzi-schema was actief tussen 2018 en 2021

Het Forcount-schema, dat actief was van 2018 tot 2021, beloofde investeerders hoge rendementen en financieel succes. Slachtoffers werden verleid om beleggingsproducten te kopen via gemeenschapsevenementen en gelikte presentaties. Ondanks dat investeerders via online platforms zogenaamd winst zagen, konden ze hun geld niet opnemen en verloren velen hun volledige inleg.

Om investeerders gerust te stellen, introduceerden Tacuri en zijn mede-promotors later zogenaamde “Mindexcoin” tokens. Deze tokens werden gepresenteerd als waardevol, maar bleken uiteindelijk waardeloos te zijn. Dit veroorzaakte nog meer verliezen onder de slachtoffers. Het schema stortte volledig in 2021 in.

Naast gevangenisstraf ook terugbetaling van winsten

Naast zijn gevangenisstraf moet de 46-jarige Tacuri meer dan $3,6 miljoen aan onrechtmatig verkregen winsten terugbetalen. Dit omvat onder andere een woning in Florida die hij met het geld van slachtoffers had gekocht.

De veroordeling van Tacuri benadrukt de risico’s van cryptocurrency-gerelateerde Ponzi-schema’s, die de afgelopen jaren steeds vaker voorkomen. Recente soortgelijke fraudezaken, zoals CryptoFX en NovaTech, hebben ook duizenden slachtoffers wereldwijd misleid.

Regulatie nieuws

Nieuwe deadline onthuld voor SEC’s beroep tegen Ripple: Wat je moet weten
Kamala Harris’ kansen dalen na kritisch interview op Fox News
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk