Bitcoin (BTC) Law
Regulatie

Malta begint een openbare raadpleging over herziene cryptoregels om in lijn te komen met MiCA

De Malta Financial Services Authority (MFSA) heeft een openbare raadpleging gelanceerd over aanpassingen aan haar cryptocurrency-regelgeving, om te voldoen aan de Europese regelgeving inzake markten voor crypto-activa (MICA), die in december 2024 in werking treedt. De openbare raadplegingsperiode loopt tot 29 september.

Aanpassingen in voorschriften voor diverse partijen

Het aangepaste rulebook stelt aanpassingen voor aan de voorschriften voor crypto-beurzen, bewaarders en beheerders van crypto-wallets, om ze in overeenstemming te brengen met de EU’s MiCA. Malta introduceerde oorspronkelijk zijn cryptocurrency-raamwerk in 2018 met de Virtual Financial Assets (VFA).

Enkele van de opmerkelijke wijzigingen met betrekking tot het VFA Rulebook zijn:

  • De MFSA heeft de systeemauditvereiste voor VFA-licentiehouders afgeschaft.
  • De kapitaalvereisten voor licentiehouders van klasse 3 en 4 werden verlaagd naar respectievelijk $133.000 (125.000 euro) en $159.000 (150.000 euro).
  • De verplichting tot beroepsaansprakelijkheidsverzekering werd geschrapt.
  • De uitbestedingseisen zijn geactualiseerd in lijn met MiCA.
  • De dienstspecifieke regels van MiCA zijn opgenomen in het VFA-rulebook, waarin de vereisten die van toepassing zijn op VFA-beurzen, orderuitvoering en klantgeschiktheid zullen worden gewijzigd.
  • De vereisten met betrekking tot klantcategorisatie zijn verwijderd.
    De vereiste voor een risicobeheer en het interne beoordelingsrapport voor de kapitaaltoereikendheid is verwijderd.

Bestaande voorschriften zullen worden vervangen

Door de invoering van MiCA-regelgeving zullen alle bestaande voorschriften in EU-landen worden vervangen door de uniforme MiCA-wetten. Als EU-lid had Malta twee keuzes: ofwel achttien maanden wachten voordat de MiCA-wetten van kracht worden, ofwel de bestaande regelgeving aanpassen aan de uniforme EU-wetten. De toezichthouders hebben gekozen voor de 2e optie.

In een interview dat plaatsvond in oktober van het vorige jaar, gaven de toezichthouders aan dat vroege wijzigingen in hun bestaande cryptocurrency-regelgeving VFA-licentiehouders zouden ondersteunen bij een naadloze overgang naar MiCA-gebaseerde wetten en het verkrijgen van een EU-licentie. Het Maltese VFA-framework was oorspronkelijk gebaseerd op de beginselen van de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID), waarbij MiCA verschillende principes uit hetzelfde rulebook afleidde.

Regulatie nieuws

SEC stelt Spot Bitcoin ETF van BlackRock uit
SEC vertraagt wederom besluitvorming omtrent Ark’s Bitcoin ETF-aanvraag
Binance Onder Druk: Regelgevingsuitdagingen en Dalend Marktaandeel
Meer nieuws

Meest gelezen

Rich Dad Poor Dad auteur: ‘Haal je geld weg bij de banken’
Analist voorspelt: Ripple (XRP) zou in september 2024 kunnen stijgen tot $43
Waarom Woensdag een Cruciale Dag is voor de Bitcoin koers