Nigeria CBDC
Regulatie

Nigeriaanse regering blokkeert miljarden in cryptocurrencies

Ondanks beweringen van de Nigeriaanse regering dat ze aanzienlijke bedragen hebben geblokkeerd die verband houden met sponsors van de #EndBadGovernance-protesten, blijken sommige cryptocurrency-wallets die aan de beweging zijn gekoppeld, nog steeds actief te zijn.

83 miljard Nigeriaanse Naira aan crypto’s geblokkeerd

Op 13 augustus kondigde Nuhu Ribadu, de nationale veiligheidsadviseur (NSA), tijdens een bijeenkomst van de Raad van State aan dat de regering 83 miljard Nigeriaanse naira (ongeveer $52 miljoen) aan cryptocurrencies en fiatgeld heeft geblokkeerd. Deze fondsen zouden afkomstig zijn van sponsors van de protesten. Het betrof onder andere 78 miljard naira ($50 miljoen) aan cryptocurrency, waarbij 59 miljard naira ($38 miljoen) vermoedelijk is bevroren in vier wallets. Daarnaast zou 4 miljard naira ($2.540) zijn bijgedragen door politieke actoren uit verschillende regio’s, waaronder Abuja, Kano, Kaduna en Katsina.

Een lokale mediascan van de adressen van de wallets bracht echter discrepanties aan het licht. Ondanks de beweringen van de overheid blijven sommige wallets transacties uitvoeren of tonen ze onjuiste saldi. Zo werd in één wallet een saldo van 1,5 miljoen naira ($967) gerapporteerd, terwijl bij inspectie bleek dat er slechts 270.796 naira ($172) in zat. Een andere wallet, die naar verluidt 698 miljoen naira ($443.512) bevatte, bleek volgens blockchaingegevens slechts 367 miljoen naira ($233.574) te bevatten.

Vragen over effectiviteit van de maatregelen

De betrokken wallets, die terug te voeren zijn op de KuCoin- en MEXC-beurzen, blijven actief geld verzenden en ontvangen, wat vragen oproept over de effectiviteit van de maatregelen van de overheid. Een opvallende transactie betrof de overboeking van 78 miljoen naira ($50.000) naar een onbekende wallet, waarbij het geld snel naar een ander adres werd verplaatst.

Alhoewel de identiteit van de eigenaren van de wallets niet openbaar is gemaakt, bestaat de mogelijkheid dat de beurzen die deze wallets beheren, informatie hebben gedeeld met de autoriteiten. Lokale media rapporteerden dat een forensisch crypto-expert uitlegde dat de regering een beurs zou kunnen benaderen om een onderzoek te ondersteunen als de opbrengsten van misdaden in een wallet zitten. De expert voegde er echter aan toe dat beurzen niet verplicht zijn om aan dergelijke verzoeken van de overheid te voldoen, tenzij er een substantiële wettelijke basis is.

Onderzoek loopt naar witwassen van geld en terrorismefinanciering

De Economic and Financial Crimes Commission (EFCC), die om het bevriezen van de wallets heeft verzocht, onderzoekt de fondsen wegens vermeend witwassen van geld en terrorismefinanciering. De voortdurende activiteit in deze wallets benadrukt de uitdagingen waar overheden voor staan bij het reguleren en monitoren van cryptocurrency-transacties. Blockchain-technologie biedt een zekere mate van anonimiteit en decentralisatie, wat het voor autoriteiten moeilijk maakt om fondsen effectief te volgen en bevriezingen af te dwingen.

De #EndBadGovernanceInNigeria-protesten werden ondersteund door de Nigeriaanse cryptocurrency-gemeenschap, die opriep tot hervormingen die de industrie en de bredere economie ten goede zouden komen. De voortdurende ontwikkelingen roepen echter twijfels op over de effectiviteit en transparantie van de overheidsmaatregelen tegen deze protestbeweging.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt