Gold crypto currency bitcoin Nigeria
Regulatie

Nigeriaanse SEC verleent eerste exploitatievergunning aan crypto-exchange Quidax

In een belangrijke stap voor de snelgroeiende cryptovaluta-sector in Nigeria, heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) van het land voor het eerst een voorlopige exploitatievergunning afgegeven aan Quidax, een in Afrika gevestigde cryptocurrency-exchange.

Quidax krijgt eerste vergunning

Deze ontwikkeling markeert het begin van formele erkenning en noodzakelijk regelgevend toezicht op de digitale activamarkt in Nigeria. De vergunning stelt Quidax in staat om officieel als geregistreerde crypto-exchange in het land te opereren, wat een cruciale stap is richting de legalisering en regulering van de cryptomarkt.

In een verklaring liet Quidax weten dat deze goedkeuring van de SEC een enorme stimulans is voor de Nigeriaanse cryptogemeenschap, wat verdere innovatie en groei in de sector zal bevorderen. Buchi Okoro, medeoprichter en CEO van Quidax, sprak zijn waardering uit voor de SEC, met name onder de nieuwe leiding van Dr. Emomotimi Agama, voor hun daadkrachtige aanpak om orde, vertrouwen en investeerdersbescherming in de industrie te brengen.

Met de vergunning in handen kan Quidax nu samenwerken met banken en andere financiële instellingen, in afwachting van goedkeuring van de Centrale Bank van Nigeria. De toekenning van de licentie volgt op een uitgebreide herziening van de regels op 21 juni, die betrekking had op de uitgifte, uitwisseling en bewaring van digitale activa.

Introductie van het ‘Accelerated Regulatory Incubation Program’

Een opvallend onderdeel van deze herziening is de introductie van het ‘Accelerated Regulatory Incubation Program’ (ARIP), dat is ontworpen om aanbieders van virtuele activadiensten te helpen voldoen aan de nieuwe regelgeving. Ondanks de vooruitgang die hiermee is geboekt, bestond aanvankelijk de vrees dat de strenge licentie-eisen zouden kunnen leiden tot een vermindering van het aantal lokale crypto-exchanges.

De Nigeriaanse SEC heeft een minimale kapitaalvereiste vastgesteld van 500 miljoen naira (ongeveer $556.620) en vereist daarnaast een Fidelity Insurance Bond die ten minste 25% van het vereiste minimumkapitaal dekt voor zowel digitale activabeurzen als aanbiedingsplatforms.

Cryptovaluta kent hoge adoptie in Nigeria

Nigeria, als grootste economie van Afrika, staat internationaal bekend om zijn hoge adoptie van cryptovaluta. Uit een recent onderzoek in 15 landen blijkt dat Nigeria de hoogste bewustzijnsgraad van cryptovaluta ter wereld heeft. Het “2023 Cryptocurrency Geography Report” van Chainalysis rangschikt Nigeria als tweede in de wereld wat betreft crypto-adoptie, wat de belangrijke rol van het land in het wereldwijde digitale ecosysteem onderstreept.

Ondanks het hoge adoptiepercentage blijft de verwachte toestroom van buitenlandse crypto-investeringen echter achter. Het nieuwe regelgevingskader en de licentie van Quidax zouden dit mogelijk kunnen veranderen door een stabielere en veiligere omgeving te creëren voor zowel lokale als internationale investeerders.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13