sam altman openai
Tech

OpenAI CEO: AI op menselijk niveau komt eraan, maar gaat de wereld niet vernietigen

In een recent gesprek op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, temperde Sam Altman, CEO van OpenAI, de bezorgdheid over de vermeende dramatische impact van kunstmatige intelligentie.

Volgens Altman is de vrees voor een wereldwijde ontwrichting overdreven, en benadrukte hij dat de invloed van kunstmatige intelligentie op de wereld en werkgelegenheid waarschijnlijk minder ingrijpend zal zijn dan algemeen wordt aangenomen.

Toekomstverwachtingen van AI

Altman richtte zijn opmerkingen specifiek op kunstmatige algemene intelligentie (AGI), waarbij hij doelde op een vorm van AI die taken kan uitvoeren op hetzelfde niveau als mensen of zelfs een niveau hoger. Hij suggereerde dat AGI mogelijk in de “redelijk nabije toekomst” zou kunnen worden ontwikkeld.

De CEO, bekend van de publieke lancering van de ChatGPT-chatbot eind 2022, heeft getracht de zorgen van AI-sceptici over de impact van technologie op de samenleving te temperen. Voor de introductie van het GPT-4-model in maart waarschuwde Altman technologen om niet te enthousiast te worden over het potentieel en voorspelde dat mensen waarschijnlijk “teleurgesteld” zouden zijn.

“Mensen smeken om teleurgesteld te worden en dat zullen ze ook zijn,” zei Altman tijdens een interview in januari met StrictlyVC. “We hebben geen echte [artificial general intelligence] en dat is een beetje wat er van ons verwacht wordt.” 

Insta banner

Streven naar veilige AI-technologie

OpenAI werd opgericht in 2015 en heeft als missie om AGI te realiseren. Het bedrijf, dat wordt gesteund door Microsoft en een private marktwaardering van bijna 100 miljard dollar heeft, zegt dat het de technologie veilig wil ontwerpen.

De zorgen over economische ongelijkheid en verstoring van de arbeidersklasse als gevolg van AI werden aangesneden na de overwinning van Donald Trump in de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa. Altman erkende dat dit iets is om over na te denken, maar benadrukte dat AI meer een hulpmiddel is dan hij aanvankelijk had verwacht.

Altman weerlegde ook de vrees van economen dat AI op grote schaal banen zou vervangen, en benadrukte dat de technologie al een “ongelooflijk productiviteitshulpmiddel” is geworden. De zorgen over AI-veiligheid en OpenAI’s rol daarin waren eerder een centraal punt bij Altman’s tijdelijke vertrek uit het bedrijf, maar na een brede reactie van werknemers en investeerders werd hij snel weer aangesteld als CEO, met Microsoft als waarnemer zonder stemrecht in de raad van bestuur van OpenAI.

Blockchain nieuws

Donald Trump lanceert cryptoplatform ‘World Liberty Financial’ op 16 september
Vitalik Buterin ziet waardevolle nieuwe toepassing voor blockchain-technologie
Coolio’s ‘Gangsta’s Paradise’ viert 30-jarig jubileum in de Metaverse
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt