Microsoft OpenAI
Regulatie, Tech

OpenAI & Microsoft aangeklaagd wegens vermeend ongeoorloofd gebruik van het werk van auteursOpenAI & Microsoft aangeklaagd

Op basis van de aantijgingen van Sancton zou OpenAI tienduizenden non-fictieboeken zonder toestemming hebben ingezet om zijn geavanceerde taalmodellen te trainen voor het reageren op menselijke tekstinstructies. De auteur en redacteur van Hollywood Reporter leidt een voorgestelde class-action-rechtszaak die is ingediend bij een federale rechtbank in New York.

Deel van reeks acties van auteursrecht-eigenaren

Deze juridische stappen maken deel uit van een reeks acties ondernomen door auteursrecht-eigenaren, waaronder schrijvers John Grisham, George R.R. Martin en Jonathan Franzen, tegen OpenAI en andere technologiebedrijven. De beschuldigingen hebben betrekking op het vermeende misbruik van hun werk voor het trainen van AI-systemen. De betrokken bedrijven hebben de claims tegengesproken.

Sancton’s rechtszaak legt de nadruk op de rol van Microsoft bij het genereren van ongelicentieerde kopieën van werken van auteurs voor trainingsgegevens en de ontwikkeling van generatieve, vooraf getrainde, op transformatoren gebaseerde technologie. Sancton beschuldigt Microsoft er ook van op de hoogte te zijn van het willekeurige internetcrawleren van OpenAI naar auteursrechtelijk beschermde materialen.

De rechtszaak komt op een opmerkelijk moment, te midden van de onverwachte zet van Microsoft om Sam Altman aan te nemen als leider van de nieuwe AI-divisie, direct na zijn vertrek bij OpenAI. In een verrassende wending kondigde OpenAI op 22 november een nieuwe overeenkomst aan waardoor Altman zou terugkeren als CEO. Het bedrijf bevestigde de deal in een bericht op zijn officiële X-account (voorheen Twitter).

Microsoft lijkt grotendeels aan kritiek te onsnappen

Ondanks meerdere rechtszaken tegen OpenAI wegens inbreuk op het auteursrecht, lijkt Microsoft grotendeels aan kritiek te ontsnappen, ondanks de introductie van een reeks producten die zijn geïntegreerd met ChatGPT.

Sancton’s juridische stappen markeren de eerste keer dat een auteur OpenAI aanklaagt en Microsoft als medeverantwoordelijke noemt. Met substantiële investeringen in de AI-startup heeft Microsoft de systemen van OpenAI geïntegreerd in zijn productaanbod.

De rechtszaak van Sancton beweert dat OpenAI non-fictieboeken, waaronder zijn werk “Madhouse at the End of the Earth,” heeft gebruikt om zijn GPT-grote taalmodellen te trainen. In de klacht wordt de aanzienlijke betrokkenheid van Microsoft bij de modelontwikkeling aangevoerd, waardoor het bedrijf verantwoordelijk wordt gehouden voor auteursrechtinbreuk. Sancton eist een niet nader genoemde financiële schadevergoeding en een gerechtelijk bevel om de vermeende inbreuk te stoppen.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt