Bitcoin, BTC token
Bitcoin

Opleving van Bitcoin veroorzaakt ruim 500 miljoen dollar aan short-liquidaties

De volledige cryptomarkt beleefde de afgelopen week een opleving die zijn weerga niet kent. Met die opleving werd de totale market cap van 1 biljoen dollar weer herpakt en gingen er een hoop shorts nat. In totaal werden er voor ruim 500 miljoen dollar aan shortposities geliquideerd.

Wat is een shortpositie?

Met een shortpositie wedden handelaren in principe op een daling van de Bitcoin koers. In principe komt het erop neer dat je een Bitcoin leent en die vervolgens verkoopt. Op een zeker moment moet je die Bitcoin weer terugleveren. Zolang de koers daalt is dat een goede ontwikkeling voor iemand met een shortpositie, want dan kun je de Bitcoin voor minder geld terugkopen en terugleveren.

shortposities newsbit

Als de Bitcoin koers stijgt, dan komen shorts in de problemen. Zodra de koers zodanig stijgt, dat de rekeningen van de shorthouders niet meer toereikend zijn om dat af te dekken, dan sluiten de shortposities automatisch. Dit noemen we liquidaties. Sinds vrijdag zijn er in totaal voor 500 miljoen dollar aan shorts geliquideerd, zo blijkt uit data van Coinalyze. Het hoogste aantal liquidaties sinds oktober 2022.

De bull is terug

De grote cryptocurrency’s pakten sinds de afgelopen week een koerswinst van 20 procent. Bitcoin wist in die run omhoog zelfs de koers van 21.000 dollar te herpakken en handelt daar nu weer ietsjes onder. Die opwaartse koersbeweging werd vooral ondersteund door de positieve inflatiedata uit de Verenigde Staten. Over de gehele linie valt de inflatie terug, maar met een consumentenprijsindex (CPI) van 6,5 procent is de doelstelling van de Federal Reserve nog altijd ver uit het zicht.

Wat de inflatiecijfers extra positief maakte, was dat de huizenprijzen een belangrijke factor zijn in de nog altijd iets te hoge score van 6,5 procent. Daar zit namelijk een vertraging van een aantal maanden in vanwege de manier waarop ze dat meten. In die zin is het goed mogelijk dat de inflatie de komende maanden echt weer richting de 2 procent gaat. Dat zou voor de markt een welkome daling zijn en het narratief voor een nieuwe bullmarkt sterker maken.

Bitcoin nieuws

Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Bitcoin Halving is voltooid: Wat betekent dit voor de toekomst?
Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins