Western Europe
Regulatie

Oprichter Rumble verlaat Europa na arrestatie Pavel Durov van Telegram

Chris Pavlovski, de oprichter en CEO van Rumble, heeft Europa verlaten na de arrestatie van Pavel Durov, de CEO van Telegram. Pavlovski, een Canadees staatsburger, kondigde zijn vertrek aan op zondag 25 augustus via een bericht op X, waarin hij verklaarde: “Ik ben zojuist veilig vertrokken uit Europa.”

Rumble zou al bedreigd zijn

Pavlovski beweerde dat Frankrijk “Rumble had bedreigd” en “een rode lijn had overschreden” door de arrestatie van Durov. In een eerdere confrontatie met Frankrijk had Rumble in november 2022 de toegang voor Franse gebruikers geblokkeerd, omdat de Franse regering volgens Pavlovski had geëist dat Rumble bepaalde Russische nieuwsbronnen zou verwijderen. Dit verzoek werd door Rumble juridisch betwist.

Daarnaast onthulde Pavlovski in mei dat Rusland Rumble had geblokkeerd omdat het platform weigerde te voldoen aan hun censuureisen. “Wij vechten momenteel in de Franse rechtbanken en hopen op de onmiddellijke vrijlating van Pavel Durov,” voegde hij toe.

Onduidelijk waar Pavlovski zich nu precies bevindt

Pavlovski gaf echter niet aan welk land hij had verlaten of waar hij zich momenteel bevindt. Rumble heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Rumble, gevestigd in Florida en Ontario, staat bekend om zijn mildere moderatiebeleid vergeleken met grotere sociale-mediaplatformen zoals Meta en Google. Het platform heeft vooral aan populariteit gewonnen onder conservatieve gebruikers.

Pavel Durov, een in Rusland geboren Frans staatsburger, werd op 24 augustus gearresteerd op de luchthaven Parijs-Le Bourget door Franse agenten. De arrestatie vond plaats op basis van een bevel uitgevaardigd door de Franse gerechtelijke politie, naar aanleiding van een voorlopig onderzoek.

Onderzoek gericht op onvermogen van Telegram

Het onderzoek zou gericht zijn op het vermeende onvermogen van Telegram om samen te werken met wetshandhavers en op het gebrek aan moderatie van criminele inhoud op het platform, waaronder materiaal over seksueel kindermisbruik, drugshandel, fraude en terrorisme.

Telegram heeft in een verklaring laten weten dat het zich houdt aan de wetten van de Europese Unie en dat de moderatie op het platform “binnen de industrienormen ligt en voortdurend wordt verbeterd.” Het bedrijf benadrukte dat Durov “niets te verbergen heeft en regelmatig door Europa reist.”

De Franse autoriteiten hebben nog geen openbare verklaring gegeven over de arrestatie van Durov, maar er wordt verwacht dat dit op maandag 26 augustus zal gebeuren.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt