Russian President Putin's State Visit To China - Day One
Regulatie

Poetin bekritiseert Amerikaanse sancties: 95% van Russische handel nu zonder dollar

De Russische president Vladimir Poetin heeft kritiek geuit op de Amerikaanse sancties, waarbij hij benadrukt dat deze maatregelen landen wereldwijd wegdrijven van de Amerikaanse dollar. Dit leidt volgens Poetin tot een geleidelijke afname van het gebruik van de dollar voor internationale handel en als reservevaluta.

Hij verklaarde dat Rusland nu 95% van zijn buitenlandse handel in nationale valuta uitvoert, een direct gevolg van deze sancties. Poetin onderstreepte verder de groeiende economische invloed van de BRICS-landen, die nu de G7 voorbijstreven in aandeel van het wereldwijde BBP en een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde economische groei.

Poetin bekritiseert Amerikaanse dollar-sancties en prijst BRICS

Tijdens een BRICS-mediabijeenkomst op vrijdag bekritiseerde Poetin de Amerikaanse sancties die de toegang van Rusland tot de Amerikaanse dollar beperken. Hij wees erop dat deze sancties een wereldwijde verschuiving veroorzaken weg van de Amerikaanse valuta. Poetin stelde:

“Alle landen vragen zich nu af of het nog zinvol is de dollar te gebruiken als de VS het gebruik ervan beperkt om politieke redenen.”

Poetin legde verder uit dat het gebruik van de dollar, zowel in internationale betalingen als in reserves, geleidelijk afneemt. Hij merkte ook op dat zelfs traditionele bondgenoten van de VS hun dollarreserves verminderen. Poetin verwees ook naar China, dat eveneens te maken heeft met sancties:

“Wat gebeurt er met China? De ene sanctie na de andere, dit is geen politieke kwestie, maar een poging om de groei van de Chinese economie te belemmeren door middel van politiek gemotiveerde sancties.”

Russische handel verschuift naar nationale valuta’s

Poetin benadrukte dat de beperkingen Rusland hebben gedwongen om 95% van zijn handel in nationale valuta’s af te wikkelen. Hij verduidelijkte dat Rusland deze keuze niet vrijwillig maakte, maar dat het gebruik van de dollar werd ontzegd.

“Nu wordt 95% van onze buitenlandse handel uitgevoerd in nationale valuta’s. Dit hebben ze zelf in de hand gewerkt,” aldus Poetin.

Hij verwierp westerse voorspellingen dat de Russische economie zou instorten door het verlaten van de dollar. “Westerse landen dachten dat alles in Rusland zou instorten zonder de dollar. Nee, niets is ingestort—de economie ontwikkelt zich nu op een nieuwe basis.”

BRICS overtreft G7 in aandeel wereldwijde economie

Op het BRICS Business Forum in Moskou sprak Poetin over de toenemende economische invloed van de BRICS-landen, die nu de G7 in termen van mondiaal BBP-aandeel hebben overtroffen. Poetin gaf een vergelijking:

“In 1992 had de G7 een aandeel van 45,5% in het wereldwijde BBP, terwijl de BRICS-landen toen 16,7% vertegenwoordigden. In 2023 is dat veranderd: BRICS heeft nu 37,4% en de G7 slechts 29,3%.”

Poetin benadrukte dat BRICS de belangrijkste motor is van de mondiale economische groei en verwachtte dat deze trend zich zal voortzetten.

“De kloof wordt groter en zal alleen maar blijven groeien,” voegde hij eraan toe.

BRICS als wereldwijde groeimotor

Volgens Poetin hebben de BRICS-landen in de afgelopen decennia meer dan 40% van de wereldwijde BBP-groei voor hun rekening genomen. Voor dit jaar wordt een gemiddelde groei van 4% verwacht, aanzienlijk hoger dan de 1,7% voor de G7-landen. Poetin merkte op:

“Dit is hoger dan het wereldwijde groeipercentage van 3,2%, en veel hoger dan de groei in de G7.”

Daarnaast benadrukte hij de dominante rol van BRICS in belangrijke markten zoals energie, metalen en voedsel, essentieel voor duurzame wereldwijde ontwikkeling.

Ten slotte kondigde de persdienst van het Kremlin aan dat Rusland en Iran inmiddels voor meer dan 96% van hun wederzijdse betalingen nationale valuta’s gebruiken.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Japanse politicus stelt verlaging voor van crypto-belasting naar 20%
Japanse autoriteiten arresteren voor het eerst oplichters door analyse van Monero-transacties
Trump gaat verkiezingen winnen volgens voorspellingsmarkten: betrouwbaar?
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki waarschuwt voor gigantische crash: Bitcoin koers kan dalen tot $5000
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Handelaar verdient $9 miljoen met investering van $3000 in deze crypto
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk