Hack,, Trending

Ponzi-fraude dumpt nu naar verluidt Bitcoins per honderden

Een recessie in de cryptocurrency-markten, zou de schuld kunnen zijn van Bitcoin sell offs ter waarde van $ 3 miljard t.g.v. Chinees Ponzi-fraude.


PlusToken

Op 14 augustus vestigde Dovey Wan, oprichter van blockchain-gebaseerde investeringsmaatschappij Primitive Ventures, de aandacht op de aanhoudende massale uitverkoop van het frauduleuze Chinese investeringsplan, genaamd PlusToken.


10 miljoen beleggers opgelicht voor $ 3 miljard

Zoals Wan schetst, werd PlusToken gecreëerd medio 2018 en beloofde het hoogrentende beleggingsrendementen met verschillende kortingspercentages voor zijn vier lagen van leden – een klassieke Ponzi-schemastructuur. Begin 2019 beweerde het project meer dan 10 miljoen leden te hebben.


Notificatie: wat is een Ponzi-fraude? Ponzifraude is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat erg hoog is bij een laag voorgespiegeld risico.

Voorbeeld:

  • A start een ponzifraudeschema en belooft een rendement van 50% per maand. B en C schrijven ieder voor 1000 in (A heeft nu 2000)
  • Maand 1: A betaalt B en C hun inleg plus rendement uit (A heeft nu -1000)
  • Maand 2: B en C vertellen aan anderen dat ze zoveel hebben verdiend via A. Hierdoor schrijven D, E, F, G en H zich in en brengen samen 5000 in; hiervan gaat 1000 naar B en C (A heeft nu 4000)
  • Maand 3: Ook D t/m H zijn enthousiast waardoor I t/m Z zich inschrijven voor een totaal van 18000. D t/m H krijgen in totaal 2500 extra (A heeft nu 14500, want van de 22000 die A dan bezit, wordt 7500 uitgekeerd)
  • Maand 4: I t/m Z zijn ook wel enthousiast maar er is niemand meer over die het vertrouwt en nog niet ingeschreven is. A vindt dus geen geïnteresseerden meer en verdwijnt met zijn winst, I t/m Z zijn hun geld kwijt.

Acties tegen de fraude

Wan heeft gegevens bijgevoegd over alle wallet-adressen – inclusief Bitcoin (BTC), Ether (ETH) en EOS – waarvan bekend is dat ze zijn geassocieerd met PlusToken en dringend beroep gedaan op exchanges en vrij verkrijgbare platforms om ze op de zwarte lijst te zetten.

Ze merkt op dat de Chinese politie twee maanden geleden een kernteamlid van de fraude heeft opgejaagd en heeft onthuld dat beleggers voor maar liefst $ 3 miljard werden opgelicht.

Naast de adressen heeft Wan onderzoeksgegevens van beveiligingscontrolebureau Peckshield bijgevoegd die de geldstroom uit de portemonnee van PlusToken onthullen vanaf begin juli, de datum waarop de verkopen vermoedelijk zijn begonnen.


De crypto’s kunnen niet teruggehaald worden

Ondanks de arrestatie kan de cryptocurrency naar verluidt niet worden teruggedraaid, zoals Wan uitlegt:

“Veel van hun BTC-adressen zijn gestart met P2SH die vaak wordt gebruikt voor multi-signature wallets, waarschijnlijk worden sommige mensen die de sleutels vasthouden niet gepakt, vandaar dat de politie de wallet niet kan ontgrendelen. Voor EOS / ETH kan de portemonnee anders zijn, maar tot nu toe kon de politie deze niet aanraken. ”

In een poging om de impact van de uitverkoop te beperken, heeft ze aanbevolen dat Peckshield en blockchain-analysebedrijf Chainalysis de stromen beter analyseren, en merkte op dat PlusToken hun fondsen in kleine batches van 50-100 BTC naar exchanges lijkt te verplaatsen.

Chinese handelaren hebben naar verluidt beweerd dat een onbekend adres de afgelopen dagen onophoudelijk 100 BTC heeft gedumpt op crypto-uitwisseling Binance, waarvan Wan vermoedt dat het met de fraude is verbonden.

De PlusToken-fraude wordt geïdentificeerd als het grootste afzonderlijke incident van verlies, in een recente samenvatting van 2019-crypto-gerelateerde-diefstal van blockchain-beveiligingsbedrijf CipherTrace, met zogenaamde investeringen ter waarde van $ 2,9 miljard.