rechtszaak, ripple, rechter
Ripple

Rechtszaak tegen Ripple’s XRP boekt vooruitgang

Een federale rechtbank van de Verenigde Staten heeft besloten een rechtszaak toe te staan ​​die beweert dat Ripple’s XRP munt een ​​niet-geregistreerd effect is.


De rechtszaak tegen Ripple

Gerechtelijke documenten die op 26 februari zijn ingediend, onthullen dat rechter Phyllis Hamilton van het Hof van het Noordelijk District van Californië heeft besloten Ripple’s motie om de rechtszaak af ​​te wijzen slechts gedeeltelijk toe te kennen.

De betreffende rechtszaak is in augustus 2019 gestart door XRP-investeerder Bradley Sostack, die beweert dat het bedrijf investeerders heeft misleid en XRP heeft verkocht als een niet-geregistreerd effect wat in strijd met de federale wetgeving. 

De rechtszaak moet aantonen of XRP een effect (security) is. Als dit inderdaad zo is dan moet er een schadevergoeding betaald worden aan alle beleggers. Ook moeten de kosten van de juridische acties vergoed worden.

De rechter verwierp claims van persoonlijke aansprakelijkheid jegens Ripple CEO Brad Garlinghouse en claims van valse reclame door het bedrijf. Een claim dat het bedrijf de staatswet van Californië heeft geschonden, werd ook afgewezen.

Toch heeft de rechtbank de motie van Ripple niet gehonoreerd. Het Amerikaanse bedrijf beweerde dat zelfs als XRP een effect was, een rechtszaak zou moeten worden afgewezen omdat over een zaak gaat die meer dan die jaar geleden heeft plaats gevonden. De reden dat deze motie niet is ingewilligd, is dat Ripple nog steeds XRP tokens verkoopt.


Is de toekomst van XRP onzeker?

De motie van Ripple om de rechtszaak volledig af te wijzen, heeft geen antwoord gegeven op of XRP een effect is of niet. De op crypto advocaat Jake Chervinsky wees hier destijds op:

“Ze voeren twaalf afzonderlijke argumenten voor het afwijzen van de vorderingen van de eiser. Geen enkele gaat volledig in op de vraag of XRP een niet-geregistreerd effect is.”

De gevolgen van Ripple’s XRP als een effect kunnen rampzalig zijn voor de betreffende altcoin. De motie om te verwerpen luidt:

“Als aanklagers de classificatie van XRP te laat zou betwisten, zou dit niet alleen het nut van XRP als valuta dreigen te elimineren, maar het zou ook de gevestigde XRP-markt op grotere schaal vernietigen […]en mogelijk de waarde vernietigen gekoesterd door de vermeende duizenden individuele XRP-houders over de hele wereld. “