Rusland
Blockchain

Rusland gaat volgend jaar eigen CBDC lanceren

De Bank of Russia kondigt aan dat de digitale roebel, een Central Bank Digital Currency (CBDC), in 2024 gelanceerd zal worden. Grote Russische banken zullen verplicht worden deze nieuwe munt te ondersteunen voor betalingen en overboekingen. Het doel is dat burgers en bedrijven de digitale roebel naadloos naast traditionele betaalmethoden, zowel contant als digitaal, gaan gebruiken.

Verplichte invoering voor banken en bedrijven

Het voorstel van de Russische centrale bank bevat deadlines voor verschillende financiële instellingen. Grote banken moeten halverwege 2025 volledig klaar zijn om de digitale roebel te ondersteunen, terwijl andere financiële instellingen tot juli 2026 de tijd krijgen. Kleinere kredietverstrekkers moeten uiterlijk in 2027 hun systemen aanpassen. Daarnaast moeten bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan 30 miljoen roebel vanaf 2025 de digitale roebel in hun systemen integreren. Voor kleinere ondernemingen geldt een verlengde deadline tot 2027.

De Bank of Russia verklaarde dat zowel banken als handelaren de digitale roebel kunnen implementeren zodra hun systemen gereed zijn. De digitale roebel is ontworpen om de efficiëntie van het Russische betalingssysteem te verbeteren en kosten te verlagen. Betalingen zullen plaatsvinden via een universeel QR-codesysteem, gebaseerd op het NSPK-platform. Dit systeem helpt om extra kosten voor zowel banken als bedrijven te vermijden.

Laatste testfase van de digitale roebel

Een belangrijk voordeel voor burgers is dat transacties met de digitale roebel gratis zullen zijn. Bedrijven krijgen de keuze om betalingen te ontvangen in digitale of traditionele roebels. Op dit moment loopt er een pilotprogramma waarbij 12 banken zijn betrokken. Sinds 1 september 2023 is dit programma uitgebreid naar 9.000 burgers en 1.200 bedrijven. Volgens de Bank of Russia kunnen mensen en bedrijven uiteindelijk zelf bepalen welke vorm van de roebel ze willen gebruiken.

Rusland volgt voorbeeld van China

Met de lancering van de digitale roebel treedt Rusland in de voetsporen van andere landen, zoals China, dat al enkele jaren experimenteert met de digitale yuan. De uitrol van de digitale yuan verloopt echter trager dan verwacht, mede door de verstoringen veroorzaakt door de coronapandemie.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Blockchain nieuws

Google Cloud introduceert nieuwe Ethereum-service voor ontwikkelaars
1inch lanceert nieuwe functie voor veilige cross-chain swaps met “Fusion+” technologie
Donald Trump lanceert cryptoplatform ‘World Liberty Financial’ op 16 september
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’