Bitcoin, Blockchain

Russen bezitten gezamenlijk $130 miljard in crypto

Russen hebben ongeveer $130 miljard aan crypto, echter moet de overheid crypto wetgevingen nog goedkeuren.

Crypto bezittingen in Rusland zijn miljarden waard

De Russische premier verklaarde dat de cryptocurrency bezittingen van Russen miljarden dollars waard zijn. Ondanks deze enorme hoeveelheid moet de regering nog een regelgevend kader voor de industrie aannemen.

Russen bezitten gezamenlijk meer dan 10 biljoen roebel, $130 miljard, in cryptocurrencies zoals Bitcoin. Zo beweerde de Russische premier Mikhail Mishustin tijdens de presentatie van het jaarverslag van de Russische regering op donderdag. De premier noemde de bron voor deze cijfers niet. Hij merkte op dat het bedrag is gebaseerd op “verschillende schattingen:

“We zijn er ons van bewust dat we tot nu toe meer dan 10 miljoen jonge mensen hebben die crypto wallets hebben geopend waarop ze aanzienlijke hoeveelheden geld hebben. Het gaat hier om meer dan 10 biljoen roebel.”

Als het waar is, liggen de laatste schattingen van Russische crypto bezittingen die door Mishustin worden aangehaald vrij dicht in de buurt van de Russische goudvoorraad. Deze bedroeg eind maart naar verluidt $140 miljard. Volgens schattingen van het Witte Huis zijn de Russische goudreserves ongeveer gelijk aan 20% van de totale totale reserves van de centrale bank.

De laatste cijfers van de Russische regering komen maanden nadat Bank of Russia plannen aankondigde om de omvang van lokale crypto bezittingen te beoordelen. Sindsdien heeft de centrale bank de jaarlijkse crypto transacties van Rusland geschat op ongeveer $5 miljard. Eerder dit jaar schatten sommige bronnen dat Ruslands totale cryptobezit $214 miljard bedraagt.

Onduidelijke crypto regelgeving

Ondanks dat Russen steeds meer in crypto investeren, is de Russische regering wat traag geweest met het aannemen van duidelijke regels om de groeiende markt voor cryptovaluta te reguleren. Verschillende overheidsstructuren slagen er niet in slaagden een consensus te bereiken over hoe de industrie te reguleren. Vrijdag heeft het Russische ministerie van Financiën een nieuwe versie van de Russische crypto wet ingediend bij de regering.

De Russische centrale bank was een van de grootste sceptici van crypto. De gouverneur van de Bank of Russia, Elvira Nabiullina, drong er eerder dit jaar bij de staat op aan Bitcoin te verbieden.

Nu Rusland het meest gesanctioneerde land ter wereld is, hebben een aantal functionarissen hun bezorgdheid geuit over het groeiende potentieel van Rusland om crypto te gebruiken om sancties te omzeilen. Op vrijdag heeft de Raad van de Europese Unie het vijfde pakket maatregelen tegen Rusland uitgevaardigd, waarmee een verbod werd goedgekeurd op het leveren van crypto diensten aan Rusland.

“Dit zal bijdragen aan het dichten van mogelijke gaten.” Aldus de raad in de officiële verklaring.

Eerder deze week beweerde Ksenia Yudaeva, de eerste vice-gouverneur van de Bank of Russia, dat het ontduiken van sancties met crypto in Rusland praktisch onmogelijk is. Vooral voor grote transacties. De centrale bank herhaalde eerder al dat cryptocurrencies zoals Bitcoin eigenlijk een financieel piramidespel zijn.

Sommige grote leidinggevenden in de crypto industrie zijn ervan overtuigd dat crypto voor Russen niet werkt om sancties te omzeilen. Changpeng Zhao, oprichter en CEO van Binance, verklaarde woensdag dat Russen cryptocurrency niet kunnen gebruiken om aan sancties te ontsnappen. Dat komt omdat crypto transacties niet anoniem zijn, verklaarde hij:

“De meeste transacties moeten wel via een gecentraliseerde exchange gaan. Dit moet omdat de gedecentraliseerde exchanges nog niet genoeg liquiditeit hebben. Het is dus een misvatting dat Bitcoin anoniem is. De anonieme functie van Bitcoin is heel, heel zwak.”

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC