Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Op zondagavond maakten de Amerikaanse autoriteiten, waar ook de Federal Reserve bij hoorde, bekend dat zij de tegoeden bij Silicon Valley Bank volledig garanderen. Daarmee zijn alle investeerders beschermd en daarmee onderneemt de Amerikaanse overheid een actie die veel verder gaat dan de meeste mensen hadden verwacht. Macro-econoom Mohamed A. El-Erian constateert op Twitter dat dit weleens kan betekenen dat de Federal Reserve zijn gevecht met de inflatie staakt.
De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde van maart 2022 de rente van praktisch nul naar de huidige 4,50 tot 4,75 procent om de torenhoge inflatie aan te pakken. Die strijd is nog niet gewonnen, want de inflatie ligt nog altijd redelijk ver boven de doelstelling van 2,0 procent.
Als reactie op de beslissing om de tegoeden bij Silicon Valley Bank volledig te garanderen schoot de Bitcoin koers omhoog, maar vielen ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties omlaag.
Hiermee signaleert de markt eigenlijk dat zij geloven dat de Federal Reserve, door het omvallen van Silicon Valley Bank als een systeemrisico te bestempelen, zich ook terugtrekt uit hun strijd tegen de inflatie. Daarmee zou er dus een einde komen aan de cyclus van renteverhogingen.
In principe laat het financiële systeem hiermee zien dat het bereid is om een onbeperkte hoeveelheid Amerikaanse dollars bij te printen om de boel overeind te houden. Dat is op de lange termijn zeker goed voor risico-assets die een zekere vorm van schaarste kennen. Op de korte termijn moeten we nog maar hopen dat er geen andere problemen opdoemen.
Uiteindelijk hebben we nog steeds te dealen met een iets te hoge inflatie en moeten we nog maar zien of er niet meer partijen of industrieën zijn die het mogelijk zwaar krijgen met de hogere rentes. In eerste instantie reageert Bitcoin en de rest van de crypto-markt in ieder geval goed op de beslissing van de Amerikaanse overheid om in te grijpen.
We gaan nu een razend interessante periode in, want de inflatie is nog altijd redelijk hoog, maar het financiële systeem begint ook te piepen en kraken als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve. De komende weken gaan wat dat betreft cruciaal worden voor het verdere verloop van 2023.
Zorgen om een nieuwe Black Monday nemen toe nu de Bitcoin koers onder $79.000 zakt en markten wereldwijd onder druk staan.
Terwijl aandelenmarkten kelderen, blijft Bitcoin opvallend stabiel. Wij onderzoeken of dit het begin is van een echte ontkoppeling.
Satoshi Nakamoto zou nu 50 zijn. Zijn onaangeroerde 1,1 miljoen Bitcoins zijn vandaag ruim $90 miljard waard.
Op 28 maart zakt de crypto markt flink weg. Bitcoin daalt onder $86.000 en Ethereum verliest meer dan 5% aan waarde.
Elon Musks DOGE-team dringt door tot de SEC te midden van politieke spanningen en cryptovolatiliteit. Wat betekent dit voor toezicht en markten?
Ripple CEO Brad Garlinghouse verwacht dat de cryptomarkt biljoenen dollars kan groeien. Ook de XRP koers kan fors stijgen.