EU Crypto
Regulatie

Strijd tegen financiële misdaden in cryptosector verscherpt door EU

In een recente ontwikkeling heeft de Europese Bankautoriteit (EBA) nieuwe richtlijnen gepubliceerd om de strijd tegen financiële misdaden in de cryptocurrency-sector aan te scherpen.

Deze richtlijnen vereisen dat cryptobedrijven zich houden aan strikte anti-witwas (AML) en anti-terrorisme financieringsmaatregelen (CTF). Dit besluit is een essentiële stap in het bevorderen van de adoptie van cryptovaluta binnen de Europese Unie.

Uitbreiding van bestaande maatregelen naar cryptosector

De EBA richt zich op het integreren van cryptobedrijven in het Europese financiële toezichtskader. Het doel is om ervoor te zorgen dat aanbieders van crypto-activadiensten (CASP’s) EU-breed de risico’s beperken die samenhangen met financiële misdrijven. Gezien het toenemende gebruik van crypto bij illegale activiteiten, onderstreept de urgentie van deze richtlijnen de noodzaak voor effectieve risicobeheersing.

Nieuwe EU wetgeving en richtlijnen

In 2023 voltooide de EU de wetgeving omtrent digitale activa en introduceerde het uitgebreide regelgevingspakket Markets in Crypto Assets (MiCA). Dit vereist dat bedrijven die crypto-assets, tokenized assets en stablecoins willen uitgeven, verhandelen en beveiligen binnen de EU, een licentie moeten verkrijgen. Deze maatregelen zijn bedoeld om belastingontduiking en witwassen van geld tegen te gaan, waardoor crypto-transacties beter traceerbaar worden.

Vanaf januari 2026 wordt van dienstverleners verwacht dat zij de namen van zowel afzenders als ontvangers van crypto-assettransacties verzamelen, ongeacht het bedrag van de overdracht.

EBA bevordert veiligere cryptomarkt

De EBA heeft actief richtlijnen en adviezen gepubliceerd voor het toezicht op CASP’s, in lijn met de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF). Dit omvat ook intern beleid en controlemaatregelen die CASP’s moeten naleven, wat zou kunnen leiden tot een van de veiligste crypto-omgevingen.

De impact van deze richtlijnen strekt zich ook uit tot krediet- en financiële instellingen die met CASP’s en crypto-activa werken. Nalevingsrapporten moeten binnen twee maanden na vertaling van de richtlijn worden ingediend, met implementatie op 30 december.

Richtlijn DAC8 en fiscale samenwerking

De Europese Unie introduceerde in oktober 2023 DAC8, een richtlijn gericht op het verbeteren van de fiscale samenwerking. Deze richtlijn verplicht CASP’s om transactiegegevens van hun klanten te delen met de belastingautoriteiten. Dit is vooral relevant voor cryptotransacties die betrekking hebben op vermogende particulieren. De richtlijn is een belangrijk instrument om transparantie en naleving van belastingregels binnen de cryptosector te waarborgen.

Samenvatting en Toekomstperspectief

Deze reeks maatregelen markeert een significante verschuiving in het toezicht en de regulering van de cryptomarkt binnen de Europese Unie. De EBA, samen met de EU, streeft naar een veiliger, transparanter en meer gereguleerd cryptolandschap. Deze ontwikkelingen kunnen de weg vrijmaken voor een bredere acceptatie van cryptovaluta, terwijl de risico’s van financiële misdrijven en misbruik worden geminimaliseerd. De focus op naleving en transparantie benadrukt de toewijding van de EU aan het creëren van een robuuste en betrouwbare financiële sector, zowel voor traditionele als digitale activa.

Regulatie nieuws

China pakt Cybercriminaliteit aan: Focus op blockchain en metaverse
Problemen rondom de toegang tot cryptovaluta roepen vragen op over de regelgevings-intenties van Nigeria
ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Meer nieuws

Meest gelezen

ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Crypto analist doet ‘rationele’ Bitcoin prijsvoorspelling
4 redenen waarom de Bitcoin koers daalt vandaag