SWIFT Operations
Regulatie

SWIFT test in 2025 live transacties met tokenized assets en digitale valuta’s

In een belangrijke stap richting de integratie van blockchain-technologie in het traditionele financiële systeem, kondigt het wereldwijd opererende financiële netwerk SWIFT aan in 2025 te beginnen met live testen van transacties met tokenized assets en digitale valuta’s.

Deze ontwikkelingen, gemeld door Reuters op 3 oktober, weerspiegelen de groeiende adoptie van blockchain en digitale valuta binnen de financiële sector.

Wat zijn tokenized assets?

Tokenized assets, waaronder obligaties, worden al enige tijd onderzocht door banken en vermogensbeheerders. Zij hopen dat blockchain de handel efficiënter kan maken door tussenpersonen uit te schakelen en kosten te verlagen. Ondanks deze belofte heeft de tokenisatie van activa echter nog niet breed doorgezet in de financiële markt.

SWIFT’s nieuwe testfase in 2025

SWIFT, dat eerder al betrokken was bij tests met digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) en tokenized assets, wil met dit nieuwe initiatief de kloof tussen innovatieve blockchain-technologieën en het traditionele bankwezen overbruggen. Het netwerk speelt hiermee in op de groeiende vraag naar echte digitale activatransacties binnen de sector.

Het belang van tokenized stortingen en wholesale CBDC’s

“Om succesvol een tokenized obligatietransactie af te wikkelen, zijn zowel levering als betaling nodig,” verklaarde SWIFT. “Hier komt een tokenized storting of wholesale CBDC om de hoek kijken. Het is niet genoeg om alleen de levering of alleen de betaling te hebben; beide zijn vereist.”

Centrale banken onderzoeken digitale valuta

Met maar liefst 90% van de centrale banken wereldwijd die momenteel de mogelijkheden van digitale valuta’s onderzoeken, richt SWIFT zich op het integreren van CBDC’s in het bestaande financiële ecosysteem. Het nieuwe platform, dat naar verwachting binnen één tot twee jaar wordt gelanceerd, moet zorgen voor veilige en efficiënte transacties met tokenized assets, waarbij zowel betaling als levering optimaal worden ondersteund.

Uitdagingen voor de adoptie van digitale valuta’s

Hoewel SWIFT deze innovatie omarmt, lopen sommige landen nog achter in de ontwikkeling van hun eigen digitale valuta’s. De Zweedse centrale bank, de Riksbank, wijst bijvoorbeeld op de noodzaak van verdere technologische en regelgevende ontwikkelingen om veilige offline betalingen met de e-krona mogelijk te maken. Regelgevingskwesties en technologische uitdagingen blijven voor veel landen obstakels in de acceptatie van digitale valuta’s.

Regulatie nieuws

Amerikaanse staatsschuld bereikt nieuwe hoogte: Toename van $204 miljard in één dag
SEC vs Ripple: Mogelijk tegenberoep van Ripple voegt nieuw hoofdstuk toe aan zaak
Waarom is de Ripple (XRP) koers gedaald vandaag?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform