Taipei, Taiwan
Regulatie

Taiwan geeft professionele investeerders groen licht voor beleggen in virtuele activa ETF’s

De Taiwanese Financial Supervisory Commission (FSC) heeft een belangrijke stap gezet door professionele investeerders officieel toestemming te geven om te beleggen in exchange-traded funds (ETF’s) die gericht zijn op buitenlandse virtuele activa. Deze maatregel, die de productkeuzes moet uitbreiden, is bedoeld om de Taiwanese financiële markt concurrerender te maken.

Volgens de aankondiging van de FSC blijft risicobeheer een prioriteit, terwijl de regelgeving strikt wordt nageleefd. Taiwan heeft traditioneel een voorzichtige houding aangenomen tegenover digitale activa zoals cryptovaluta’s, voornamelijk door zorgen over fraude en de volatiliteit van deze markten. In het verleden heeft de FSC strengere regels ingevoerd, inclusief antiwitwasmaatregelen gericht op cryptocurrencybeurzen.

Nieuwe kansen voor fintech in Taiwan

De verschuiving naar ETF’s voor virtuele activa sluit aan bij initiatieven zoals de FinTech Regulatory Sandbox, gelanceerd in 2018, waarmee startups nieuwe bedrijfsmodellen kunnen testen in een gereguleerde omgeving. Dit volgt de bredere trend in Azië, waar financiële centra zoals Hongkong en Singapore al vergelijkbare stappen hebben gezet.

Door deze risicovolle beleggingen enkel open te stellen voor professionele investeerders, tracht Taiwan zijn markt toegankelijk te maken zonder de risico’s te verwaarlozen. Digitale activa-ETF’s worden in Taiwan geclassificeerd als “risicovolle beleggingen”. Bedrijven die deze producten willen beheren, moeten voldoen aan de FSC-richtlijnen voor professionele investeerders.

Voorzichtige aanpak van digitale valuta door centrale bank

Hoewel Taiwan openstaat voor digitale activa-ETF’s, blijft de centrale bank voorzichtig met de lancering van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Volgens Yang Chin-long, president van de Centrale Bank van Taiwan, is er geen haast om een CBDC te introduceren. De voorkeur gaat uit naar een geleidelijke aanpak. Taiwan werkt momenteel wel aan een protocol voor retail-CBDC’s en verkent een proof-of-concept voor groothandels-CBDC’s, waarmee het land zijn digitale beleidsdoelen verder uitbreidt.

Conclusie

Deze ontwikkelingen tonen aan dat Taiwan bezig is met een evenwichtige aanpak van de digitale economie, waarbij het de toegang tot digitale activa voorzichtig uitbreidt voor professionele investeerders, terwijl risicobeheer en regelgeving centraal blijven staan.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

China en Rusland versterken banden: gevaarlijker dan de Koude Oorlog?
AFM waarschuwt voor ‘pump and dump’-praktijken in de crypto: nieuwe regels vanaf 30 december
Kans op nieuwe renteverlaging door Federal Reserve groeit, wat is de impact op crypto?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales