Criminal Crypto
Regulatie

Toename in crimineel gebruik van cryptovaluta, meldt AUSTRAC

Het Australian Transaction Reports and Analysis Centre (AUSTRAC), een overheidsinstantie voor financiële inlichtingen, heeft in zijn laatste rapport een zorgwekkende toename gemeld in het criminele gebruik van cryptovaluta en gerelateerde diensten.

In de AUSTRAC Money Laundering National Risk Assessment van 2024 wordt gedetailleerd beschreven hoe criminelen digitale valuta, valutabeurzen en niet-geregistreerde overmakingsdiensten inzetten voor witwaspraktijken. Hoewel traditionele methoden zoals contant geld, onroerend goed en luxe goederen nog steeds de voorkeur genieten onder witwassers, wordt het gebruik van cryptovaluta steeds populairder vanwege de anonimiteit en snelheid van transacties.

Belangrijkste bevindingen

Het rapport wijst uit dat traditionele kanalen een “zeer hoge” risicofactor hebben, terwijl digitale valuta een “hoge” risicofactor kregen. AUSTRAC verwacht echter dat het criminele gebruik van cryptovaluta zal toenemen, wat de noodzaak benadrukt voor cryptobeurzen om zich te registreren onder de AML/CTF Act.

Hoofdpunten uit het rapport:

  • Het criminele gebruik van digitale valuta, digitale valutabeurzen, niet-geregistreerde overboekers en edelmetaalhandelaren neemt toe.
  • Het gebruik van digitale valuta zal de komende drie jaar een toenemende kwetsbaarheid voor witwassen opleveren.
  • Regelgevende maatregelen en internationale samenwerking zijn essentieel om witwasactiviteiten met crypto en digitale activa effectief te bestrijden.

Nieuwe regelgeving

In een gerelateerde ontwikkeling heeft de Australische overheid recentelijk een verbod ingevoerd op het gebruik van crypto en creditcards voor online gokken. Bedrijven die deze nieuwe regels overtreden, riskeren boetes tot 234.750 Australische dollars (ongeveer $155.000).

Kai Cantwell, CEO van Responsible Wagering Australia, prees de maatregel als een stap vooruit in de bescherming van consumenten. “Dit is een belangrijke maatregel om klanten te beschermen, waardoor mensen gemakkelijker de controle over hun eigen gokgedrag kunnen behouden,” aldus Cantwell.

De bevindingen van AUSTRAC en de nieuwe regelgeving onderstrepen de voortdurende uitdagingen en aanpassingen die nodig zijn in de strijd tegen witwassen in een steeds digitaler wordende wereld.

Regulatie nieuws

Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins